VÄLKOMMEN TILL TIBRO DX-KLUBB 

WORLD RADIO DAY 13 FEBRUARI 2021

 EN FÖRVÅNAD FÖRE DETTA DX-ARE

ringde upp oss efter höstens enda möte. Åke Isaksson, nyinflyttad till Falköping, trodde att dx-ingen dog för 20 år sen. "Åh, vad roligt det här var, det finns fortfarande dx-are och dessutom en klubb", sa Åke som under sin aktiva dx-tid bodde i Mullsjö. Åke kom och hälsade på i Tibro så vi ordnade en extra träff med några medlemmar. Han hade med sig en bunt gamla QSL-kort som vi fick titta på. Och klubben bjöd på fika. Rolf och Åke på bilden.

20200916_144025

 20200916_145902

 NY DX-SEGER FÖR ROLF JOHANSSON

Första inteckningen i det nya vandringspriset togs av Rolf Johansson som samlade ihop 42 poäng. Det finns stationer som besvarar rapporter fortfarande även om svarsviljan ofta är dålig. Bland de svar Rolf fått kan nämnas piratradio stationen Cucko Radio och svenska Asfalttelegrafen. 

Prisutdelare var Roger Larsson som också hade med sig QSL från sin mest aktiva tid på 60-70-talen. 

- Dx-ingen förändrade mitt liv och väckte mitt intresse för geografi. Det ledde också till många resor. 150 länder har jag besökt, säger Roger.

Detta var klubbens första möte sedan i februari. Man höll också en tyst minut för en av klubbens grundare - Björn Lippold -  som nyligen  gått bort. 

RESULTAT TIBROMÄSTERSKAPET 2019

Rolf Johansson 42 poäng Börje Sahlen 31 Christer Carnegren 15 Anders Brissman 4 Mikael Johansson och Carita Bergner 1 poäng. 

IMG_0082.JPG-1

 Rolf Johansson mottager pokal och diplom av prisutdelaren och jorden runt-resenären Roger Larsson.

VÅRSÄSONGEN 

blev ganska märklig. Januari-och Februari-mötena kunde genomföras men med minimal radiolyssning. I lokalen som användes på årsmötet var det nästan omöjligt för radiovågorna att leta sig fram. Styrelsen plus revisor och tävlingskommitté omvaldes dock och kassörens tårta smakade bra. Några små affischer påminde om att Världsradiodagen också firades lite smått. 

Från mars till maj satte tyvärr coronasmittan stopp för mötesverksamheten.

 

VI FIRADE FINLAND

Årets sista möte hölls hos Rolf Johansson. Börje och Caritas bildvisning från Finland fick tyvärr utgå p.g.a. sjukdom. Men att hissa den finska flaggan missade vi inte - denna Finlands självständighetsdag. Det är Rolf, Hans Örtlund och Mikael Johansson som syns på bilden. 

IMG_0060

 TIBROMÄSTERSKAPET 2018

På Majmötet var det prisutdelning i Tibromästerskapet 2018. För fjortonde gången vann Rolf Johansson tävlingen. 48 poäng blev det. Trots tappra försök att vinna kunde inte tvåan Börje Sahlén komma upp i mer än 36 poäng. Rolf tog sin tredje och sista inteckning i vandringspriset, som han nu får behålla, och fick liksom övriga deltagare också ett diplom.

Trea blev Christer Carnegren 9 poäng och Carita Bergner och Anders Brissman tog en delad fjärdeplats på 1 poäng vardera. Bilder: Vinnaren Rolf Johansson vid radiomottagaren och tvåan Börje Sahlén får diplom av vice ordföranden Stefan Lennartsson.

IMG_3300IMG_3291

VÅRAVSLUTNING HOS LIPPOLD

Vårsäsongen avslutades den 17 maj med besök på Garnisonsmuseet i Axvall där museichefen Björn Lippold tog emot och visade runt i de utökade lokalerna. På stora bilden: Christer, Mikael, Hans, Rolf, Anders samt Else-Marie och Björn Lippold. Lilla bilden: Mikael Johansson i vaktkuren vid museets entré.

20190517_182347

20190517_173632 

 SANKT PATRICKS DAY 2019

Två dagar innan den rätta dagen firade vi Sankt Patricks dag som i år nog var grönare än någon gång tidigare. Duk, servetter, blomma och inte minst semlorna som sprayades med grön färg av Rolf. Lite grönt klädda var deltagarna också. Och så lyssnade vi på irländska stationen Spirit radio i grevskapet Wicklow. Dessa svarade på e-mail inom ett par timmar. 

Bilden: Mikael Johansson, Börje Sahlén, Rolf Johansson och Christer Carnegren. Bilden gav en del reaktioner både på Facebook och från läsarna av Skaraborgs Allehanda. 

image001

 WORLD RADIO DAY 2019

Det har blivit tradition att fira Världsradiodagen i vår klubb. Så det gjorde vi också i år. Temat 2019 var dialog, tolerans och utveckling. Också i dag är radion det medium som når flest människor, säger UNESCO som arrangerar dagen.

På bilden: Stefan Lennartsson, Carita Bergner, Rolf Johansson, Christer Carnegren och Anders Brissman.

20190215_203709

 TIBROMÄSTERSKAPET 2017

Rolf Johansson vann på 41 poäng och tog sin andra inteckning i vandringspriset.Han har nu rekordet med 13 segrar sedan tävlingen startade 1978. Övriga resultat 2017: Börje Sahlén, 26 p, Christer Carnegren 11 p, Anders Brissman 5 p och Mikael Johansson 1 p. Samtliga deltagare fick diplom. På bilden ses Rolf med pokal, diplom och min gamla Radiola som jag började dx-a på 1962.

ÅTER DE ENDA SVENSKARNA

I 2017 års "The Grand Tour Across All Continents", arrangerad av Czechoslovak DX Club, deltog Börje, Rolf och Christer.Tolv deltagare från åtta länder var det och vinnare blev Patrick Robic, Österrike. Vi tre i Tibro fick varsitt diplom och placerade oss som sjua, åtta och elva. Bilden fr. v. Christer, Börje och Rolf, stämmer alltså inte med placeringarna. 

 

DX-PARLAMENTET 2018

Tre av våra medlemmar kom till Parlamentet som också i år ägde rum i Jönköping. Anders, Rolf och Börje varav den förstnämnde stannade hela helgen. Här kommer några bilder: Staffan Crona, Volvo DX-klubb och Rolf Johansson Tibro följs av en bild från årsmötet.

20180505_164610

20180505_152051

DX-UTSTÄLLNING

En inbjudan från Kultur och Fritid resulterade i en utställning om DX-ing och vår verksamhet. Efter många års uppehåll med utställningar plockade vi ihop lite material, foton, QSL, vimplar mm. Förutom vi var det några föreningar till som deltog. På bilden nedan ses Christer Carnegren som fick med sig kompisen Håkan Larsson till Tibro bibliotek där utställningen hölls.Den andra bilden visar lite närmare hur det såg ut på våra skärmar.

 

 IMG_2694

 IMG_2692

 

WORLD RADIO DAY

Det är tradition numera att vi firar Världsradiodagen. I år var temat radio och sport. Så vi letade fram QSL med sportmotiv från olika stationer, bl.a. Deutschlandfunk, Radio Berlin International och KBS Radio Sydkorea.

Här ses vår nyaste medlem Carita Bergner, som själv varit elitidrottare, med en samling kort.

IMG_2520

 BESÖK HOS DX-ANDE MARATONLÖPARE

I oktober besökte vi Göte Ivarsson, en "gammal" dx-are i Karlsborg. Göte har sprungit över 300 helmaratonlopp i många länder. Som avkoppling mellan loppen har han sysslat med dx-ing. Hans namn hördes ofta på Deutschlandfunks svenska program där han ställde frågor om Tyskland inför sina resor. Han vann också skivor i DLF:s topplisteomröstningar. Vid besöket fick vi titta i Götes QSL-pärmar och, inte minst, beundra alla de pokaler, plaketter och diplom som han fått i sina maratonlopp.

Bilden: Göte längst till vänster samt Anders, Rolf och Christer som tittar i QSL-pärmarna.

20171018_182508

VI HAR FIRAT 40-ÅRSJUBILEUM

"Ett mycket bra ordnat jubileum av styrelsen", sa Christer Carnegren. Det blev det - efter strul med avsaknad av mat på herrgården så ordnade sig allt till det bästa. Pizzeria Milan ställde upp och efter maten serverades kaffe med tårta hemma hos Börje. Men först var det urpremiär för "DX-marschen" som Ingvar Sjökvist komponerat en stund innan. Klädd i dräkt från Volvo musikkår framförde han denna på munspel. Sveriges DX-förbund representerades av Lars Wieden och Moritz Saarman, de överlämnade den nyutkomna DX-boken till klubben samt en röd ros till de tre medlemmar som är kvar sedan klubben bildades. Det är Björn Lippold, Rolf Johansson och Börje Sahlén. Här är några bilder från evenemanget.

 Tibro DX-klubb 40 årTibro DX-klubb 40 år

 

 Tibro DX-klubb 40 årTibro DX-klubb 40 årTibro DX-klubb 40 årTibro DX-klubb 40 år

 STOR TÄVLINGSAKTIVITET

Tävlingarna avlöste varandra under 2016. Tibromästerskapet gick som vanligt över hela året och Rolf Johansson vann tävlingen för tionde året i rad och tog den första inteckningen i ett nytt vandringspris. 46 poäng fick han. Tvåan Börje Sahlén fick 39 p och trean Christer Carnegren fick 22 p. På fjärde plats Anders Brissman med 4 p. 

Börje, Rolf och Christer deltog i Czechoslovak DX Clubs "The grand tour across all continents" där Börje blev elva. Våra medlemmar var de enda svenskar som var med. Börje var också ende svensk i A.I.R. Contest arrangerad av Associazione Italiana Radioascolto. Deltagarna i båda tävlingarna erhöll diplom.

Tibromästerskapet 2016. Christer Carnegren, Rolf Johansson och Börje Sahlén.Tibromästerskapet 2016. Rofl med vandringspris och diplom.

 FÖRTJÄNSTPLAKETTER TILL ANDERS OCH BÖRJE

Plaketterna delades ut på DX-Parlamentet i Jönköping i juni. För framstående insatser för DX-hobbyn är texten på baksidan.

DX-Parlamentet 2017. Anders Brissman och Börje Sahlén med förbundets förtjänstplakett i silver.

 

 

Besökare idag: 0
Denna månad: 107
Totalt: 3272

 

 

Kontakta klubben: Tibro DX-klubb, V. Långgatan 139 A, 543 33 Tibro

e-post: aspbladet@live.se   Tel.070-227 60 53 

Eller skriv ett inlägg i gästboken på "Ugglenatt"!

 

 

VÅRPROGRAM 2021

12 Februari Digitalt årsmöte via Jitzy kl 19.00. Digitalt fika.

12 Mars kl 19.00 Lyssnarkväll via nätet. Vi kopplar upp oss via nedanstående länk till Jitzy. Digitalt fika. 

16 April kl 19.00 Klubbmöte via Jitzy. Digitalt fika.

Länk till Jitzy: https://meet.jit.si/DXklubbentibro

Fråga inte varför men allt kom inte med. Efter snedstrecket ska det stå DXklubbentibro

21 Maj kl 19.00 Lyssnarkväll. Prisutdelning i Tibromästerskapet 2020. Vi kommer att vara utomhus på gräsmattan vid Kvarnvägen 2 Tibro. Var och en tar med sig eget fika.

VÄLKOMNA ÖNSKAR STYRELSEN