Nej till anpassning

Det är lätt att hålla med sångaren i kristna rockgruppen Jerusalem. 

"Jag har inget intresse av att anpassa mej, får bara ont i magen av det". Så säger han. Inte jag heller, tillägger jag. Det finns redan nog med anpassning i samhället idag. Jerusalems framgångar beror på att de inte anpassat sig till några trender, skriver Ulf i sin bok "Det var värt alltihop", en av de allra bästa jag har läst. "Det finns två olika slag av kyrkor, säger Ulf Christiansson, den som har liv och den som är död. Förstod människor det skulle de också förstå varför så mycket har gjorts i Guds namn utan att det har ett dugg med Gud att göra", säger han. 

Jag kan bara hålla med. De kyrkor som inte anpassar sig är de som lockar folk, de andra har inte mycket att komma med och de som gått dit tröttnar och försvinner därifrån. Varför vara med i nåt som inte har mer att ge än vilken politisk eller annan organisation som helst? 

Är också så med bönegrupper, tror jag. De som vågar mer där händer det grejer, helt osannolika händelser. Jag ser det där jag varit med. En samling med en bönegrupp är ofta bättre än fem gudstjänster. Det är min erfarenhet......

 


Fördomar om tro och kyrkor

TV-producenten: "Några förvirrade och tråkiga själar". "Jag trodde vi var överens i Sverige om att vi var klara med Gud, upplysta och moderna". Är det så de flesta tror idag? Men då TV-producenten kom till Hillsong i Stockholm mötte han tusentals som hade nåt som han saknade. Hillsong samlar 2500 personer till gudstjänst varje söndag bara i Storstockholm. De söker efter ny lokal då de vuxit ur den nuvarande. Hur många vanliga svenskar känner till detta? Inte många skulle jag tro.

 

 

 

 

 


Jesus revolution

 

20181011_232103 (1)

En ökänd ledare av en underjordisk frihetsrörelse. Så presenterades Jesus på Time:s omslag den 27 juni 1971. Rörelsen med Jesusfolket var i gång i USA och kom snart också till Sverige. Tusentals ungdomar marscherade med paroller som "Jesus lever, du måste bli frälst". Jesusrörelsen kom från hippiekulturen. Några år Innan detta hade 68-rörelsen tagit över media i Sverige, i radion var det vänsterpropaganda i vartenda ungdomsprogram. Också idag är det mycket vänstermänniskor i svensk media. 68-vänsterns idéer styr delvis än idag. Ett exempel är Svenska kyrkans nya handbok där ord som "Herre" och "Fader" har tagits bort. "Ett grunddrag är revolten mot all auktoritet, säger teologen Christian Braw i en artikel i Världen idag. "68-kyrkan är ett barn av sin tid, men den är däremot inte speciellt kristen", säger Tomas Sandell, rådgivare i EU-frågor, i ovan nämnda tidning.

Larry Norman var en del av Jesus revolution:

 


TV dödar allt

TV dödar. Den tar död på energin, glädjen, hoppet, tron. Den är passiviserande, själsdödande, fördummande, deprimerande och ytlig. Tävlingsprogrammen är roliga för de som deltager, alltför ofta kändisar som återkommer i många program. TV tar alltså också död på variationen och originaliteten. Nyhetsprogrammen är tjatiga och nyheter upprepas till leda. Oftast är det samma programledare, eller om de kallas nyhetsuppläsare, varje kväll. Samma serier körs i åratal, enda skillnaden är att det är olika deltagare med. Efter en TV-kväll kan man vara helt tom på allt och behöver hitta på något mer meningsfullt för att orka med att lägga sig. Det är svårt att hitta någonting som gör mej mer deppig och energilös än TV-programmen. 

 

 


Den resan gick galet

Tänk vad resor folk gör idag, allt är visst en resa. Nu var det en resa som Miljöpartiet gjort som nämndes på TV. Ser att jag har också gjort en resa genom politiken i samband med valet som nyss varit. Och huga vilken resa det blivit - började med ett totalt ointresse för politik då jag första gång fick rösta. Nästa anhalt var lite åt Centern med som jag trodde då, en bra miljöpolitik, så en hastig infart på Moderaternas bana. Men usch då, moderater ville bara ha starkt försvar i en blandning med starka drycker. Så bäst att passa sig för sånt. Efter det blev resan så slingrig att jag inte minns vad som hände riktigt.

Kristdemokraterna lyckades med åren behålla mina röster ganska bra, tills de blev allt flummigare och "okristna". Men på en resa går det bra att ta nya vägar ibland och Ny Framtid var en ny grej. Åh vad härligt att i protest mot de etablerade partierna prova nåt nytt. Sen fick KD nån röst emellanåt, i alla fall lokalt. Men det så kallade kristna alternativet började mer och mer effektivt köra bort mej. De går inte min resas väg..... Hittade då en ny väg, knappt märkbar men Kristna Värdepartiet fanns där.

Inte ens de var mycket att ha så inför det nyligen genomförda valet gick min resa i diket, körde av vägen helt enkelt. Det krävdes stora ansträngningar att komma upp ur diket igen. Till sist gick resan ännu en gång in på Kristna Värdepartiets stig. Får ta det som bjuds när det inte bjuds mer än smulor... Vilse är jag likväl för jag kör på två vägar - den andra tillhör Vänsterpartiet. Skit samma, KVp och V är väl inte någon större skillnad på. Eller gick min resa alltför galet....

 


Är Facebook verkligen en maskin som odlar ilska

Mark Zuckerberg på Facebook är djävulens ivrigaste lilla hjälpreda, skriver Margit Richert i Sv. Dagbladet. Hon anser att FB är en maskin som odlar ilska. Man känner sig nedstämd och arg av FB. Hennes krönika visar att FB skulle vara något rakt igenom dåligt. Flera saker har hon rätt i, som att FB tar massor av tid, och att våra svartaste känslor kommer till uttryck (till viss del vill jag tillägga). Att komma med ett försvarstal för FB är egentligen ingen idé för Margit Richert menar att det bara är missbrukarens försvarstal inför sig själv. "Jag om någon bör veta", säger hon.

Jodå, man blir ofta arg då man läser och kommenterar inlägg och sin egen ilska sprider man också ut. Men för min egen del är TV en mycket värre apparat för att bli arg och deprimerad. Och om djävulen är inblandad i Facebook (vilket han säkert är då man ser allt negativt på FB) så är denne ondskefulle varelse minst lika mycket inblandad i det TV spyr ut - våld och svordomar i mängder - inte bara i filmer utan också i trailers och reklam syns ansikten grymma som det vore djävulen själv som visar sig i rutan. 

Jag använder för mycket tid till FB men det finns såå mycket som piggar upp och ger mej inspiration. Det finns det på TV också men TV-tittande gör i alla fall mej mera passiv och slö. 

Så ursäkta Maria Richert - jag får ut mer glädje av FB än av TV. Ta gärna en titt på TV och se om dess utbud är särskilt mycket bättre. 


Världshögkvarter i norrländsk by

Kärrsjö är en by norr om Örnsköldsvik vilken bara har 38 hushåll. Trots det lilla invånarantalet ligger här ett världshögkvarter - Star of Hope (Hoppets stjärna). Till fem världsdelar och till mer än 30 000 människor når hjälpen från denna organisation. De står till exempel bakom Sveriges största grundskola som finns i slumområdet Taytay i Filippinerna. 1 800 elever går i den här skolan. I ett skyddat område invid skolan får utsatta flickor en fristad, ett hem för de som inte vågar gå hem till sina egna familjer på grund av sexuella övergrepp.

Daniel Escalante i Argentina är den förste utbildade advokaten bland tobaindianerna. Med stöd från Hoppets stjärna lyckades han uppfylla sin dröm. Detta trots att klasskamrater och lärare sa att det inte var möjligt. 

I Sao Paulo i Brasilien driver Hoppets stjärna sju förskolor dit 2 100 barn från slumområden välkomnades under förra året. 

Hur skulle det vara att ta ett fadderbarn från Hoppets stjärna? Bli en lunchkompis som ger skollunch till en klass? Eller ordna en egen insamling på Facebook som Fredrik Ulander gjorde? Vem som helst kan starta en insamling riktad till Hoppets stjärna. Fredrik gjorde det inför sin födelsedag men det går också bra vid andra tillfällen. Resultatet blev nya fotbollsmål till ungdomarna i Murgeni i Rumänien. 

Jag har själv ett fadderbarn från Chacoprovinsen i Argentina, där ursprungsbefolkningen Toba bor.

Stöd Hoppets stjärna som har huvudkontor i en ombyggd lada i de ångermanländska skogarna men med verksamhet i 14 länder och som har 90 projekt igång världen över. 

Här en video där ungdomar i Tobafolket dansar.

www.starofhope.se

 

 

 


Cruising i Tibro 2018

Varje år på Kristihimmelsfärds-dag är det cruising i Tibro. Här kommer några bilder och filmsnuttar från årets upplaga.

20180510_18412020180510_18533520180510_19041120180510_20194120180510_19091220180510_19201220180510_19514820180510_21164320180510_19534920180510_195210

 

 

 

20180510_195730

 

 


Busan på nattligt besök

Snart är det ett år sen Busan hälsade på. Natten mellan den tredje och fjärde juni, klockan 03.50, vaknade jag av ett konstigt ljud. När jag tittade upp står en lurvig grå katt och tittar uppåt sängen medan hon jamar högt. Trodde det var en mardröm men nej, det var verklighet. Jag som älskar katter tyckte faktiskt att det såg lite hemskt ut. Tänk om katten är arg och hoppar upp i sängen. Men inte var det så. Vet inte vad hon egentligen ville för hon rusade runt i lägenheten hela tiden, upp på vartenda bord, byrå, diskbänk, spis, ja allt. Varför kom hon in, hade grannens balkongdörr slagit igen så hon inte kom in? Vet inte, för här i storstaden har vi inte mycket kontakt med grannarna så jag har inte tagit reda på det.

Busan

 

Det tog en bra stund att fundera ut vad jag skulle göra. Kvar hos mej ville hon inte vara så jag öppnade ytterdörren och lät henne gå ut. Väl ute fortsatte hon med jamandet och försökte komma in i de andra trappuppgångarna. Var grannens balkongdörr stängd i alla fall så hon räknat ut att hon skulle gå till sin egen uppgång och komma hem igen den vägen? Naturligtvis är Busan en klok katt (finns inga dumma katter förresten) för var balkongdörren öppen borde hon ha velat gå ut balkongvägen från mej och tillbaka hem. 

Allt slutade lyckligt ändå och det som verkade som en mardröm framstår idag som ett trevligt minne. 

 

 

 


Ulla-Bella - en favorit från förr

Att lyssna på "Einar" och "Jag vill ha" med Ulla-Bella är som att förflyttas tillbaka till 50-talet. Synd att inte den senare låten finns på nätet. Men "Anders och Britta" duger också där Ulla-Bella sjunger ihop med Owe Törnqvist. Den skivan fick jag på en stenkaka av min moster en gång för mycket mycket längesen. Ulla-Bella, med efternamnet Fridh, var också skådespelerska och var gift med radio/TV-mannen Jan Gabrielsson. 

För några år sedan undrade jag vart hon tagit vägen och fick då se att hon tyvärr gick bort redan 1993. Tråkigt! Ulla-Bella är en av mina favoritartister från förr och speciellt de två först nämnda melodierna.

 

 



RSS

Arkiv

2019
  •    Februari
  • 2018
    2017