Hur hamnade jag här?

2006 Årets Tibrobo. Hur kunde jag hamna här? Bland sportens världsmästare och svenska mästare, kommunalråd, danspedagoger, skådespelare plus många andra. Jo, någon anledning fanns det så klart. Men egentligen ganska obegripligt och otroligt. 

20190905_191554

20190905_191513

20190905_205839


Den okända kraften i TV-mediet

TV - vad är det som gör att detta medium påverkar mej så oerhört i negativ riktning? Min TV hemma sattes på i går kväll och jag såg cirka 2 minuter av ett reklaminslag. Detta lilla räckte för att mitt humör och min energi skulle försvinna för resten av kvällen. Och kom inte och säg att det var säkert för att det var reklam, vem gillar det. Nej, det inträffar samma sak då det är vanliga program eller filmer. Det finns absolut en kraft i denna apparat som kan påverka negativt, göra de som tittar totalt passiva och som paralyserar till inaktivitet. 

Vet att fler har liknande tankar men ingen som jag har i min bekantskapskrets tydligen. Kom gärna med kommentarer på detta här på bloggen...

2011-05-14 (21)

 


Sommaren försvann som glass i sol

Likt glass som smälter i solen försvann sommaren,jag tror snabbare än någonsin i mitt liv. Före första juni: allt låg lockande framför och bara väntade på att upplevas, upptäcka. Vad hände?  Den kom, juni, första sommarmånaden. Och oj så mycket som blev till planerande, hur skulle allt klaras av, hinna, orka. Försökte och ganska överraskande så lyckades det. Resultatet: njaa, det var inte helt bra. Vid månadens slut återstod bara att inse nu måste det vilas. En tid av återfående (gammalt ord för återhämtning). Så såg innehållet i juli, högsommarmånaden, ut. Augusti trängde sig på och gav några dagars upplevelser i fjällnatur, mest från bilfönstren. Stillheten i tyst och vild natur den märkte jag knappast. Och nu: halva augusti har gått, påminnelser om att hösten närmar sig dyker upp både här och där. Nya krav och planeringar.

Var det allt? Vad blev det av sommaren 2019? Frågande tittar jag ut från balkongen.........

 

 

 


Uttråkad...behöver äventyr

Det kom där, meddelandet. Du är uttråkad, stod det. Du behöver lite äventyr i ditt liv, stod det också. Du är skapad för något mer än det här, ja det stod så också. Det behövs något mer ibland, jodå. Läste vidare..... du behöver kraft att fatta rätta beslut. Jesus, stod det, kan hjälpa dej. Ok, kan han? Är det värt att prova det? Varför inte...

 

 

 

 

 


Fördomar så man häpnar

Vilka fördomar! Man häpnar... Candela secondhand i Tibro drivs av Pingstkyrkan. "Så dit går jag inte, jag är så långt från religion som man kan komma". Va???? Candela är det ställe där blandningen av olika människor är enorm. Hur tänker folk? Religion? Va? Kan man inte gå dit om man inte är religiös? Vid fikaborden på Candela sitter kristna (jo det åxå), ateister, direktörer, arbetslösa, invandrare, Sverigedemokrater, kommunister, socialdemokrater, moderater och allt däremellan, ja här finns alla. Och de kan till och med prata med varandra. Saknas det några så är det kanske dom med fördomar... 

"Öppna din värld för dem alla och du blir stark och fri", sjunger Gunnel Derning.

 

 

 

 

 

 

 


Evangelisation på sociala medier

Tänkte slänga den, IBRA Radios tidning. Men vilken tur att jag inte gjorde det, utan att läsa den. "Hoppets Borg" eller Umut Kalesi på turkiska. En kristen Youtubekanal för unga storstadskillar i Turkiet. Musikvideoproduktioner av högsta kvalitet lockar till sig tittare. Musik är en viktig del av turkisk kultur. Men innehållet - evangeliet - är det som skapar engagemang. Ett av klippen har 180 000 nedladdningar - på bara ett år. Turkar har tröttnat på religion men kvar finns tron på Gud. Och de attraheras till kyrkor och de troendes böner. Över 70 procent av folket i Turkiet är aktiva på sociala medier och ännu fler bland de yngre. Användandet av Facebook är bland det högsta i världen. Ebba Brauer skriver om hur ungdomar kan vara självtränade IBRA-missionärer. Budskapet delas på sociala medier och når till de mest avlägsna platser. Genom nya plattformar - till nya världar. 

Det kan vi också - dela positiva nyheter, allt bra som händer runt om i världen. 

 


Säg nej till lagom

Gode Gud, bevara oss från allt som är lagom. Bevara oss från lagom kristna kyrkor, politiker som är lagom, lagom anpassad nyhetsbevakning och politiska partier som vill jobba på en lagom nivå. Kristdemokraterna har i dag släppt ner en broschyr i mitt postfack där de propagerar för ett lagom EU. Deras rubrik skriker ut "Make EU lagom again". Gode Gud bevara oss från ett parti som förespråkar en lagomtillvaro. Är deras ambition att vara lika lagom i övriga frågor har de inte mycket att komma med. Och jag ska absolut inte rösta på ett sådant parti. Nej, jag önskar mej ett parti som vågar gå en annan väg, törs profilera sig på ett tuffare sätt. Och varför använda sig av svengelska. Det för tankarna till slutet av 50-talet och låten "Sugartime". Några rader ur denna: "Ja, tänk så mycket sugar det finns i USA, honey alla mornar....Sugar in the morning, sugar in the evening, sugar varenda dag".

 

 


Lundh & Norell

LUNDH & NORELL

De var ju riktigt bra - Skövdekillarna Christer Lundh och Bosse Norell. Skivan "Kulört" kom ut 1979 och i år kan den alltså fira 40-årsjubileum. I Skaraborgs Allehanda uppmärksammas den i ett reportage nyligen. De var det första pop-och rockbandet från Skövde som gjorde en skivinspelning. Christer skrev en tid i nämnda tidning och det var en del musik vill jag minnas. Han blev senare en riktig kändis med många låtar som han skrev tillsammans med Mikael Wendt. "Fyra bugg och en cocacola" till exempel.

Här en låt från skivan som kom 1979.

 


Känner ni till fru Rappe?

En konsert å hotell Billingen i Skövde med fru Signe Rappe. Konserten ägde rum i april 1919 - hundra år sedan alltså. Intressant att läsa ett utdrag från recensionen i Skaraborgs Allehanda förra veckan. Speciellt som det, då man undersöker saken närmare, kommer fram uppgifter som jag inte hade en aning om. Ur recensionen: "Signe Rappes konsert åhördes av en mycket talrik och synnerligen förtjust publik. Sångerskan var i sin allra bäsa disposition, och programmet var alltigenom populärt hållet, hvarför publikens intresse utan svårigheter kunde hållas uppe".

Så till min undersökning. (Uppgifter från Wikipedia). Signe Rappe-Welden var operasångerska, sopran, från Stockholm. Föddes 1879 och dog 1974. Debuterade på operan i Mannheim, framträdde på Kungliga Teatern i Stockholm. Första rollen där var som Pamina i Mozartz "Trollflöjten". Signe Rappe-Welden etablerade sig snabbt på kontinenten och gästspelade i bl.a. Paris, Wien och London. I den sistnämnda staden firade hon stora triumfer i titelrollen i Richard Strauss "Salome". Som konsertsångare, var denna för mej helt okända artist, särskilt framgångsrik i musik av Bach. 

 

Signe var mor till Gunnar Lundén-Welden, kompositör och kapellmästare. Hans orkester hördes ofta i svensk radio på 50-60-talen, det minns jag. Han medverkade som arrangör vid Fred Åkerströms första skivinspelningar. 

Sånt här får man reda på när man undersöker det man blir nyfiken på. 

Här är en inspelning med Anders Börje och det är Gunnar Lundén-Welden som leder medlemmar ur Radioorkestern.

 

 

 


Ropa inte på ljuset - tänd lampan

Gör det ingen annan har gjort förut. Finns ingen ursäkt att låta bli, bara att sätta igång. Varför ropa på ljuset när det bara är att tända lampan. Detta gäller på allt, tror jag. Och kyrkorna, som det handlar mycket om i nedanstående videoklipp, behöver knacka hål på skalet i det ägg de sitter och komma ut och göra något. En del gör det redan men det finns många som behöver lyssna på det som Tommy Lilja säger. 

 RSS

Arkiv

2019
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Maj
  •    April
  •    Februari
  • 2018
    2017