Blogg

Hopp eller hopplöshet?

Bara att välja. Vill jag dras med i det hopplösa - titta på TV-nyheterna. Vill jag få hoppfulla och positiva nyheter - titta på Youtube Pingstkyrkan Sundsvall. Valet är lätt, eller hur? 

 


Lisa Ekdahl - musik med lugn och frid

Så lugnt och stilla. Skapar total avslappning och frid. "Om jag snubblat efter vägen, om jag skrubbat mina knän". "Om jag snubblat efter vägen och fått munnen full av grus". "Dom band som binder mig här ska jag långsamt lösa upp". 

Lisa Ekdahls texter säger något mer. Jag förstår inte allt, hur hon menar, men så skönt att lyssna på. Och musiken - instrument som verkligen hörs. Vilken skillnad mot den sorts dansbandsmusik jag skrev om nyss. Vissa dagar är denna skiva, "Speglingar", perfekt, som idag. 

"Så har den drabbat mig igen, den stora ensamheten". "Jag gav efter för mörkret"....."däruppe finns ljuset, där uppe finns du"...

"Då åskan gick tog jag vara på vattnet". "Befriad från formaliteter, med gitarrens hals i min hand".... "Jag hade gitarren i knät, och var bara glad att jag och gitarren fanns".....

 


Dansbandsmusik av tristaste slag

Ibland kan dansbandsmusik vara otroligt tråkig. Som den kassett med blandade band som jag lyssnade på idag. Ganska gammal är den och jag har inte tänkt på om det fortfarande görs lika dåliga grejer. Det är nästan bara lite trummor och synt som komp. Och sången upprepas gång på gång. Dessutom i samma snabba takt låten igenom, som om de är på språng till tåget en minut innan avgång. Varför göra så enformiga inspelningar? Det är orättvist för melodiernas upphovsmakare. Eller vill de ha sina låtar så här? Hoppas inte att det är så illa. 

Ska se lite positivt på det till sist och presentera ett av undantagen från nämnda kassett. Det är Sven-Ingvars som fått till en bra version av "Gör det igen". Skriven av Mats Rådberg/Ingela Forsman. 

Och så klickar ni på nedanstående länk så Ugglenatt får fler besökare:

 

 

 

 

blogglista.se


Kaffe och wienerbröd - på kyrkogården

Så sorgligt, så sorgligt.... Många människor tycker om att gå en runda på kyrkogården, inte bara vid allhelgonahelgen utan ofta annars också. De upplever lugnet och friden. Jovisst, det kan man göra. Men för mej är det nästan bara förknippat med sorg och dysterhet, mår dåligt efteråt också. Hittade en låt med Streaplers, "Tack för alla vackra minnen", och det är en mycket sorglig text där den som skrivit den till och med tar med nykokt kaffe och små wienerbröd till en grav.  Den är fin men jag blir mest lessen av att höra den. Kyrkogårdsvandringar och den här låten är inte för HSP-människor (Highly sensitive persons). Men du som gärna besöker kyrkogården: lyssna. Du kommer att älska låten.

Inget fel på text, melodi eller framförande. Allt detta är riktigt bra men men....inte något positivt för mej. Har tagit låten från, som jag tror, Streaplers egen Youtubekanal, så om någon av er ser det här så hoppas jag att vi ses inom en inte alltför avlägsen framtid. Var länge sedan nu.....

 


På kryss i helkyrkligheten

Det jättelika kryssningsfartyget, Svenska kyrkan, kryssar på utöver landet, mer eller mindre lyckat. Sara Nilsson Edström skriver i Budbäraren om den stora flottan Kristi kyrka. Kopplad till det stora fartyget finns en för många ombord osynlig bogserbåt. Det är EFS - en missionsrörelse i Svenska kyrkan. Den båten är liten med cirka 15.000 medlemmar men viktig och betydelsefull som Sara skriver. 

Det är den absolut. En frisk fläkt i Svenska kyrkan, inte minst Sankta Clara kyrka i Stockholm som är en EFS-förening. Lägger in ett avsnitt av Re:formerapodden här. Detta är jättebra. Magnus och Johan pratar om helkyrklighet, där det finns lite av allting, en blandning av Svenska kyrkan och frikyrkan. Precis som jag har tänkt att det är i Clara. Och så är hela EFS om jag fattat rätt. Detta är ju fantastiskt bra! Aha, så är det: helkyrklig är jag.....

 

 

 


Aktuellt meddelande

"Vårt negativa prat kan förgifta atmosfären och andra människors liv". Hörde det nyss och det stämmer perfekt. Behöver inte skriva mer - det får bli dagens tanke.


Pannkakor för en godare värld

Pannkakor vart man än ser. I Uppsala, Borås, Borlänge, Jakobsberg, Örebro, Malmö. Överallt bara pannkakor. Nej, det finns sylt och grädde också. Pannkakskyrkan står bakom detta och de vill nå Sveriges ungdomar genom att bara finnas - på stan. Det gör dom genom att bjuda på pannkakor. Den första Pannkakskyrkan startade 2006 i Uppsala. Tänkte att vi gör lite reklam för denna aktivitet här på Ugglenatt. Vet inte hur det är med verksamheten just i år, som ju är ett alldeles speciellt år. Ser ut att vara inaktivt på flera platser. Men kolla upp där du bor! Och finns det ingen pannkakskyrka så går det bra att starta en.

E-mail: hej@pannkakskyrkan.se

 

 

 

 


Dagens smakupplevelse

Som smakupplevelse kan Blå Band Redd grönsakssoppa i pulverform betecknas som en upplevelse utan smak. Inte smakar den något av de morötter, palsternackor, lök, ärter eller purjolök som den sägs ska innehålla. Nej, smaken kan mer beskrivas som smaken och åsynen av en slemmig massa befriad från smak. Inget fräscht och gott som en grönsakssoppa tillagad på naturligt vis brukar ha. Vilken kock som helst skulle se denna anrättning endast som ett misslyckande och en tillagning att ta lärdom av i framtiden. 

Den nyss inskickade reklamationen kommer, tror jag, som brukligt i sådana sammanhang, resultera i en gåvocheck med vilken man kan inhandla ännu en soppa från Blå Band. Med samma resultat, alltså ny reklamation och en ny gåvocheck för nytt inköp av dålig soppa vilket sen ger samma resultat en gång till och en gång till och ......... i evighet.

Katter väljer inte Blå Band. Kitekat är mycket godare.

 

 


Är Runar Sögaard mutad av Dagen?

Är Runar så dålig som andra säger? Eller? Jag funderar över den nyutkomna boken av Runar Sögaard. Carola gråter och är ledsen och arg över sin tid som gift med honom. Kan förstå det - finns säkert flera orsaker till det. Så läser jag Dagens intervju med Runar angående boken. Han presenterar sig själv som "en bra kille" och berömmer sig själv på olika sätt. Självklart gör han det även om det av bokens titel framgår att han brutit mot nio av Guds tio bud. Det är många som gjort det, både kristna och andra. (Undrar hur många jag har brutit mot. Ska titta på det sen.) 

Allmänt verkar folk tro sig veta hurdan Runar är. Det har de förstått länge, som de skriver i kommentarer på Carola official på Facebook. Jo jo, det går an att veta saker om människor man inte känner. De vet också hur Carola är men då går tonen i positiva ordalag. Och hon har gjort många bra saker - bjudit hem invandrare som fått bo i hennes hus även då hon inte varit hemma, bjudit tiggare på mat och mycket annat. Hon är ett föredöme i flera sammanhang. (Tänk om alla kristna vore som hon.)

Jag vet inte om Runar har gjort så mycket i den vägen. Men jag har hört bra predikningar av honom. Så jag tycker inte man ska säga så mycket skit om honom som det görs. I intervjun i Dagen säger han att kyrkorna har missat mycket och att det idag inte finns någon församling värd namnet, där det är väckelse. Helt rätt - kyrkorna har missat mycket och är ofta fega och oföretagsamma. Men det finns bra församlingar. Har jag kunnat hitta det då kan vem som helst göra det så kritisk som jag är. Sankta Clara kyrka i Stockholm och Olaus Petri församling i Örebro ligger i topp. 

Sen frågar jag mej varför allt som sägs om Runars relation med Carola är var de träffades och när de gifte sig. Står det inget i boken om det negativa som sägs ha varit under deras tioåriga giftermål? Eller är det Dagens reporter som utesluter det? Är han mutad av Runar? Journalister kan man inte heller lita på.

Hallå! Klicka på länken så min sida får fler besökare!

 

 

 

 

 

blogglista.se


Det framkallar äckel

Ett bra sätt att få folk att avstå från att äta kött. Det har såväl LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) som en restaurangägare i Bälinge utanför Luleå kommit på. I Tibro var det för ett antal år sen populärt att LRF anordnade aktiviteter på de höstfester som hölls i centrum. Aktiviteterna bestod bland annat i att man bjöd på grillad korv och mjölk samtidigt som de visade (för framförallt barnen) en gårds kalvar. Det smakade tydligen bra för jag hörde inte någon som anmärkte på det. 

För mej framkallade detta endast en känsla av äckel. Att stå och titta på kalvarna och så äta korv från nötkreatur - hur smakligt kan det vara? De här tillfällena förstärkte ytterligare min motvilja mot att äta kött, som blivit allt starkare med åren. 

Nu har det varit lugnt på köttreklamen i den här byn rätt länge. Då får jag se i Norrbottenskuriren att en bonde utanför Luleå öppnat en restaurang. Och hör och häpna - han ser också till att korna får visa upp sig under gästernas måltider. Mellan lokalens matplatsdel och kornas bås finns en glasvägg. Men gästerna kan sitta och "njuta" av nötköttsrätten medan de tittar på korna. Och korna på dom givetvis. Kor är oerhört nyfikna men absolut inte dumma, så de har all anledning att förvånas över de underliga varelser som kallas människor.

Restaurangägaren förstår att det kan finnas något utmanande i det här men ser en form av folkbildning i det hela. Visst har han rätt då han säger att de flesta människor har kommit så långt från livscykeln för djur, natur och människor så de inte vet vad man äter eller varför. Detta till trots kan jag bara tycka att det är ett helt makabert koncept. Jag skulle aldrig besöka ett sådant matställe. Frågan är vad informationen om denna händelse kommer att medföra i mitt liv. Blir jag vegetarian på allvar nu? Risken är högre än någonsin. RSS

 

Arkiv

2020
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 0
  Denna månad: 119
  Totalt: 2526

   

   

   

  blogglista.se

   

  SvenskaLänkar.com

   

   

  Nettop.se