Blogg

Känner ni till fru Rappe?

En konsert å hotell Billingen i Skövde med fru Signe Rappe. Konserten ägde rum i april 1919 - hundra år sedan alltså. Intressant att läsa ett utdrag från recensionen i Skaraborgs Allehanda förra veckan. Speciellt som det, då man undersöker saken närmare, kommer fram uppgifter som jag inte hade en aning om. Ur recensionen: "Signe Rappes konsert åhördes av en mycket talrik och synnerligen förtjust publik. Sångerskan var i sin allra bäsa disposition, och programmet var alltigenom populärt hållet, hvarför publikens intresse utan svårigheter kunde hållas uppe".

Så till min undersökning. (Uppgifter från Wikipedia). Signe Rappe-Welden var operasångerska, sopran, från Stockholm. Föddes 1879 och dog 1974. Debuterade på operan i Mannheim, framträdde på Kungliga Teatern i Stockholm. Första rollen där var som Pamina i Mozartz "Trollflöjten". Signe Rappe-Welden etablerade sig snabbt på kontinenten och gästspelade i bl.a. Paris, Wien och London. I den sistnämnda staden firade hon stora triumfer i titelrollen i Richard Strauss "Salome". Som konsertsångare, var denna för mej helt okända artist, särskilt framgångsrik i musik av Bach. 

 

Signe var mor till Gunnar Lundén-Welden, kompositör och kapellmästare. Hans orkester hördes ofta i svensk radio på 50-60-talen, det minns jag. Han medverkade som arrangör vid Fred Åkerströms första skivinspelningar. 

Sånt här får man reda på när man undersöker det man blir nyfiken på. 

Här är en inspelning med Anders Börje och det är Gunnar Lundén-Welden som leder medlemmar ur Radioorkestern.

 

 

 


Ropa inte på ljuset - tänd lampan

Gör det ingen annan har gjort förut. Finns ingen ursäkt att låta bli, bara att sätta igång. Varför ropa på ljuset när det bara är att tända lampan. Detta gäller på allt, tror jag. Och kyrkorna, som det handlar mycket om i nedanstående videoklipp, behöver knacka hål på skalet i det ägg de sitter och komma ut och göra något. En del gör det redan men det finns många som behöver lyssna på det som Tommy Lilja säger. 

 

 

Arkiv

2021
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 1
  Denna månad: 25
  Totalt: 3002

   

   

   

  blogglista.se

   

  SvenskaLänkar.com

   

   

  Nettop.se