Blogg

En typisk helg

Hur ser en typisk helg ut för dej? Dagens bloggutmaning från https://www.saramadeleine.se I dagens läge ser en helg likadan ut som veckans övriga dagar, tyvärr. Och det vill säga: 1/ Långa fikastunder med musik på skiva eller på Youtube. 2/ Göra grejer på datorn och det är massor, massor,massor. 3/ Ut och röra på sig (bara för att det är nödvändigt). 4/ Prata i telefon. Så går helgen och så går veckorna. Längtar ut till caféer, andra platser, träffa folk.....

Men idag är det en extrainsatt aktivitet: Samernas nationaldag. Bilden är från 2013 och från en annan lägenhet samt med mera snö.

2013-02-05 001


Planerat något för sommaren 2021?

De planerna är ganska så diffusa för närvarande. Inte lätt som det ser ut idag på olika sätt. Jo, en plan har jag: Har en rad människor som jag inbjudits att fika med och några vänförfrågningar på FB där jag vill träffas först innan jag svarar ja. (Personer som jag inte känner så väl). Bara vädret blir mer vårlikt ska jag planera in dessa cafébesök utomhus. Ska bli spännande att se hur det blir. Det är inte var dag jag träffar dessa personer, ytterst sällsynt skulle man kunna säga om vissa av dem. Och det är inte bara coronan det beror på utan det är så ändå. Så det får man se fram emot. Vad som i övrigt ska ske till sommaren det får vi vänta med. Ett steg i taget......

Sommaren 2019: Café Sion, Torp Kumla. 

20190622_113500

 


Ljuset på väg tillbaka - bara minus åtta

Nu går det mot vår - minus 8 grader, kallare i kväll. Jo, men ljuset är på väg tillbaka. Jag märker det mest då det är ljust allt längre på eftermiddagarna. Så som Orsakullan skriver på sin blogg: nu är vi, enligt min mening, på väg åt rätt håll. På min fotoalmanacka är månadens bild en bild med grönska, från september. Det är beroende på bristen av vinterbilder. Det är Carita som står på en övergiven dansbana utanför Bro. Den var nog bara övergiven på grund av hösten och coronan. Används förmodligen annars i det sommarstugeområde där den ligger. 

20200923_165356

 

 


På tvillingdagen: Bronsmedaljör i friidrotts-EM

Idag är det Internationella tvillingdagen. Jag känner två tvillingpar, eller har känt. Det ena paret,Lars och Nils Holmberg, var omöjliga att skilja åt. Båda var i ungdomen aktiva friidrottare. Nils tog brons i stafett och 4x400 meter i EM 1958. Han blev nordisk akademisk mästare på 400 m1959 och svensk mästare i stafett 4x800 m 1962. Nils har jobbat som pastor i Tibro missionskyrka, tror det var på 60-talet. Han skrev också en bok med titeln "Sekundstrid och livslopp" som kan köpas på Bodafors antikvariat. Det här hade jag nästan glömt. Där ser man vad en internationell tvillingdag kan leda till. Vill man lyssna till Nils Holmberg idag så går det bra på "Söndaghelaveckan",där finns en predikan från advent i fjol från Bergslagskyrkan Nora. 

 

 


Vegetariska dagen

Det här inlägget och ett antal till under februari ingår i en bloggutmaning från Orsakullan saramadeleine.se med bestämda ämnen för varje dag. Idag ska det vara Vegetariska dagen har jag fått meddelat mej. Inte är jag mycket för kött men vegetarian är jag inte heller. Är mest för att jag måste äta lite grönsaker. Vanlig sallad och andra smaklösa grönsaker tycker jag inte alls om. Det bästa är gurka, pizzasallad, dill,persilja, rädisor och morötter. Idag på vegetarianernas dag kommer det inte att bli mer än en hög gröna ärter eller några sparrisstjälkar. Och bara för att jag behöver ha det.

Vilda blommor är mycket intressantare än vegetarisk mat.....

20200926_160408

 

 


Minnen och melodier: Låten med de gula kopparna

Det var där de hade de där guldgula kaffekopparna - förmodligen sextiotal. Har sett dom hos kompisar efter den här tiden också. Tiden ja, det var inte 60-tal,snarare 70-och 80-tal. Platsen, X-baren i Tibro. Den var mer ett café för mej, mat har aldrig intresserat mej så mycket. I källaren trivdes jag bäst - där stod en jukebox. Och mellan kaffedrickandet spelade jag och ibland även andra gäster några skivor. Signaturmelodin för X-baren kom att bli "Seasons in the sun" med Terry Jacks. Jag spelade nog inte den skivan men det gjorde andra, många andra, många gånger. Så varje gång jag hör den är det den här platsen som jag minns. X-baren är borta sen länge men Terry Jacks kan vi lyssna på.

 

 


Skillnaden på ICA och Jesus

Vad är det för orättvis behandling och skillnad på människor? För att få del av förmåner och stammispriser på ICA ska man logga in och ha ICA-kort. Hörde på Malin i Centrumkyrkan Sundbyberg idag. Hon berättade att Jesus har ingen kundklubb - alla är välkomna till honom. Då borde väl ICA ta lärdom av det och inte göra skillnad på människor. Varför ska bara vissa privilegierade ha tillgång till förmånerna? Kan vi ha sån ojämlikhet i dagens samhälle?

FÖR ALLA

2013-10-12 007

 FÖR DE PRIVILEGIERADE

 ICA

 

 

 


Wow - hela kvällen förändrades

Tänk att det finns någon som känner likadant. Anders Fryestams förklaring till vad den här låten, "Jag vill höra änglar sjunga", handlar om, förändrade hela min kväll igår. Precis så kändes det i den ödsliga småstaden denna kväll och så känns det varenda kväll då man tar sig ut här. Jag hade tänkt att skriva nåt helt annat än det här inlägget, något ilsket som verkligen visade hur monoton, hopplös, själlös, glädjedödande och så vidare upplevelsen av en småstad kan vara. Så av en tillfällighet, nej tror inte det var det, kom jag in på Anders Facebook. Och det jag läste var så mitt i prick, precis som jag kände. Hela min kväll förändrades totalt. En wow-upplevelse man nästan aldrig får vara med om. Det är bara att säga Tack för att du skrev detta Anders! Den positiva känslan jag fick finns kvar än.

Jag lägger in både låten och förklaringen till texten här nedan. 

ANDERS SKRIVER: Den handlar att om att inte känna att man räcker till i denna värld man lever i, att inte vara förstådd och att man inte alltid handlat rätt
.
Men att man ändå siktar på att göra rätt och vill göra gott!
Att man kommit till insikt att man gjort fel och inte är perfekt samt att man har mål med framtiden men ändå känns det som allt står still och ångesten och ensamheten blir stor och bedrövlig.
Allt man vill ha är förståelse, förlåtelse samt att få veta att man duger till som människa. En tro på hoppet, himlen och få mötas igen.

 

 

 

 

 

 


Främlingar vart än man ser

Ser man med lite distans på tillvaron ter sig allting ännu märkligare. Både i sin egen stad, i Sverige och i världen. Det vimlar av människor, än här och än där. Ändå känns det som man går i en bubbla,innesluten i sig själv. Och man ser människor som verkar att vara i samma situation, frånvarande, som komna från en annan planet. Ingen ser, ingen hör - mer än sin egen mobiltelefon som likt en docka bärs med överallt. Folk man möter känns som främlingar, de som bor i husen känns som främlingar. Och det är ju det de flesta också är. Varje människa är en ö sägs det. Som tydligen behöver bindas samman med en bro.....

 


Ljusfrågor som saknar svar, eller?

En blandning av olika typer av lampor. De flesta fula och tråkiga tyvärr. I några fönster finns fortfarande fina ljusstakar och stjärnor. Också olika varianter av ljuskulor och bollar. Någon enstaka gran lyser grannt hos de som inte ryckts med i nedtagningshysterin vilken tar sitt första ordentliga avstamp vid trettondagen. Studerar hus och lägenheter noga då jag tar min ensliga promenad i småstadens ödslighet. En tacksamhetens tanke går till de som lugnat ner sig och låter julljusen vara kvar ännu ett tag. Varför finns så få fina lampmodeller? Kan någon besvara den frågan? Flertalet av de som man ser är mest passande för soporna. Utomhus är det gladare, där "vågar" människor ha kvar nästan alla ljusslingor och allehanda lyktor. Varför är det så att inne i husen ska ljusen bort så fort det går men utanför kan man ha kvar dem hur länge som helst? Är det frågor som saknar svar? Eller är det någon som kan förklara dessa märkliga fenomen? 

 

 

 RSS

 

Arkiv

2021
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017

   

  Besökare idag: 1
  Denna månad: 25
  Totalt: 3002

   

   

   

  blogglista.se

   

  SvenskaLänkar.com

   

   

  Nettop.se