Ugglenatt

Bloggkalender

«mars 2020»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
2022
2021
2020
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017

  Blogg

  Från min gamla blogg: Varför blev det så här.

  Ja, hur blev det som det blev? Vi hade ju samma förutsättningar en gång. Lekte samma lekar tillsammans, gick i samma skola, lyssnade på samma typ av musik. Men så inträffade händelser av olika slag.

  Du försvann till någonstans, var plötsligt bara borta. Och du hamnade i alkohol och knark - nu finns du inte mer. En teckning av en älg påminner om ditt intresse för målning. Och du jobbar visst i Norge.

  En annan lämnade engagemanget i kyrkan och påstår att Gud är död. Men du som inte var intresserad av kristna frågor upptäckte kyrkan och gick med där. Och du orkade inte leva längre, tog ditt liv och lämnade allt. Du som hamnade i fängelse kom på andra tankar och fick ett bättre liv.

  Och du som alltid ville träffas på sommarkvällarna i ditt hus uppe i storskogen fick så ont om tid att jag inte ens ser dej längre. Flickan från liljekonvaljedungen flyttade och hörde aldrig av sig igen. Du som var aktiv i kyrkan blev så full av familjens och kyrkans betydelse att du inte ville ha några besök mer. Typisk kristendom modell missionskyrkan.

  Ni två som var så noga med besök och att lämna blommor drunknade i arbete - så kallad karriär kanske.

  Du som trodde allt varade för evigt drabbades av evig glömska och försvann till vem vet vad. Du som oväntat dök upp på orten en sommar försvann i storstadens brus, jobbade ihjäl dej och kom tillbaka - till kyrkogården.

  Och jag blev... vadå?

  Engagerad i föreningsverksamhet, kristen "på riktigt" men lämnade nästan alla kristna sammanhang på grund av medlemmar som inte borde vara just medlemmar, motståndare till alkohol, fågelskådare som inte orkar ta mej ut dit där fåglarna finns, träffade kända artister som har mycket att lära mer lokala "artister" som tror de är världskändisar.

  Men varför och hur kunde allt bli så här??? 

   2009-08-07


  Kyrkorna där det händer

  Det är i invandrarnas kyrkor som det händer. Skriver Dagen i en artikel från i fjol. Församlingar som i flera fall står helt utanför de etablerade samfunden. International Mission Church (IMC) är latinamerikansk med rötter i Chile. Man når cirka 2000 människor i Stockholm. Men de finns också i Göteborg, Karlstad, Bergen med flera platser. 

   

  En annan spansktalande latinamerikansk kyrka är Iglesia Ichtus i Stockholm med 240 medlemmar. Den är ansluten till Evangeliska frikyrkan. 

  Spansktalande är även Mission Evangelical Internacional (MEI). Församlingen har grupper i bl.a. Hägersten, Västerås och Oslo. 

  Deeper Life Bible Church of Scandinavia är en megakyrka i Nigeria. I Sverige finns den i Luleå, Umeå, Stockholm bl.a.

  Kebron International Apostolic Ministry är eritreansk/etiopisk och samlar 250 personer på gudstjänst i Solna. Församlingsgrupper finns också i Uppsala och Älmhult.

  Reedemed Christian Church of God är en megakyrka med rötter i Nigeria. De samlar ca 3000 personer i 35-40 församlingar över hela Sverige. Finns i bl.a. Angered, Arlöv, Borås och Ronneby. 

  Så finns det några anglosaxiska församlingar med internationella kopplingar. Till exempel Hillsong, Vineyard och Calvary Chapel. 

   

   

   

   

   


  Från min gamla blogg: Gå och göm dej Åke Tråk

  Måste folk klä sig så tråkigt? Grå kostym, färglös skjorta, svarta sockar och skor i samma mörka färg. Lite äldre män är ju de värsta . Har de tappat tron på allting och inbillar sig att det blir bättre av denna trista klädsel? Vad är det för fel med lite färger att pigga upp sig med? Jag blir så trött på de här tråkmånsarna som drar ner humöret på andra också. Om någon sån där "grånisse" råkar läsa det här så svara gärna varför ni ser ut som ni gör.

  2009-03-08

   

   

   

   


  Caféet i Hamngatsbacken

  Det var en lång resa. I början av 80-talet skrevs den och publicerades i Kamratförbundets tidning på folkhögskolan i Hjo. Musiklinjen skulle sjunga den på årsmötet ett tag därefter men av någon anledning blev det inte av. Då på melodin av en känd gammal sång. Denna melodi fick efter förfrågan absolut inte användas. Något försök till gjordes utan resultat tills Janne Karlzon tog hand om det hela för några år sen. Janne har fått till en riktigt bra melodi som enligt en kille från dåvarande musiklinjen i Hjo "går helt i linje med den lite vemodiga texten". Och nu har efter många år "Gamla Hjo" lagts ut på Youtube där Janne Karlzon framför den. Bilderna visar ett par bilder från caféet Nya Konditoriet även kallat NK, tagna på 80-talet, en bild från hamngatsbacken utanför caféet som nu heter Känsla. Denna bild som de övriga bilbilderna är från British Motor Meet årgång 2013. Tyvärr har inte Känsla någon större likhet med det gamla fiket. Borta är jukeboxen där "Oaa hela natten" spelades flitigt på den tiden. Inredningen är helt förändrad. Nej, det är nog så att också på fiket hörs numera bara minnenas sång. Trots detta är jag väldigt glad för att caféet finns kvar men ser gärna en förändring till en mer passande miljö i en stad som Hjo. 

   

   

  Om jag har rätt, vilket jag tror, är det samma café som Lotta Engberg besjunger i "Världens bästa servitris" från 1991. Skövdeborna Mikael Wendt och Christer Lundh har gjort den låten.