Ugglenatt

Bloggkalender

«april 2020»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
2022
2021
2020
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017

  Blogg

  4 saker ni inte visste om mej, del 4: Fadderbarn

  I mitten av 90-talet hade jag kommit på idén att istället för att skaffa TV skulle jag bli fadder för ett barn i något intressant land. På grund av olika orsaker har det senare blivit ett flertal barn med några olika organisationer som ansvariga. Ibland flyttar barnens familjer och de som har hand om fadderverksamheten vet inte vart och då får man ett nytt barn. Det där tycker jag inte är så bra. Men jag hoppas att jag ska kunna fortsätta bidraga till det barn jag har idag  utan några sådana problem. 

  Mest har jag haft barn i Sydamerika. Så är det också nu, Argentina närmare bestämt. Här handlar det om Chacoprovinsen där femtio procent av befolkningen är fattiga. Mitt barn tillhör Tobafolket och bland dessa är fattigdomen ännu högre. Men Hoppets Stjärna (Star of Hope) har genom sina projekt hjälpt tusentals människor till ett värdigare liv med större möjligheter. De har byggt skolor, kyrkor, hälsovårdscentraler med mera. 

  Att bli fadder för ett barn är ett väldigt bra sätt om man vill ge till någon hjälpverksamhet, tycker jag. 

  På www.starofhope.se hittar ni massor av info om fadderverksamheten och allt annat som Hoppets Stjärna jobbar med. Det går också att lyssna på podden "Hoppet andas". 

   

  Tobafolket

  Redan här kan ni lyssna på Hoppets Stjärnas jubileumslåt:

   

   Klicka gärna på Blogglista så blir min blogg bättre synlig för fler på nätet. Tack!

   

  blogglista.se


  Från min gamla blogg: Njut av vårt fina språk

  Det är fantastiska idrottare vi har (en del). Hör här så fint en spelare kommenterade det efter VM:

  "Vi var så djävla bra och nu ska det bli en sjuhelsikes djävla fest. Det var så djävla skönt att slå ryssarna och det var några förbannat bra prestationer som vi gjorde. Det var just ingen som spelade djävla dåligt".

   Inom teatern har de ett lika trevligt språk. Så här sa en kvinnlig regissör då hon fick en guldbagge:

  "Jag är förbannat nöjd och det var några helvetes bra skådespelarprestationer som gjordes. Jag har en sjuhelvetes djävla fin familj som står bakom mej och det är fan vad ni är underbara. Jag är djävligt nöjd och har förbannat fina kompisar att samarbeta med".

  Det är ett fint språk - jag njuter!

  Och allt det här är hämtat från tidningen "Blå Bandet" för 10 år sedan. Språket har inte förbättrats sen dess.

  2010-05-01

  Klicka gärna på nedanstående länk så kommer min blogg högre upp på listan.

   

  blogglista.se


  Magnus Johansson spelade på balkongen

  MAGNUS JOHANSSON

  är en av Europas bästa trumpetare och har varit med i Diggilo sedan starten. Magnus spelade trumpet första gången då han var sex år gammal. Mycket har hänt sen dess. Han har medverkat på mer än 500 skivor och träffat många kändisar, bland andra Ray Charles och Tom Jones. Bilderna är från ett arrangemang av Ankarstiftelsen i Prismahuset Tibro. En händelse som fått uppmärksamhet i media är när Magnus spelade trumpet på hotellbalkongen i Båstad vid femtiden på morgonen. Inte så uppskattat av alla. Efter att han gått en Alphakurs om kristen tro har Magnus börjat att be till Gud. Något har hänt efter det. Med hundra procents säkerhet finns det nåt som vi inte kan se eller förklara, säger han.

  Magnus Johansson 1999-12-31 006

  Magnus Johansson signerar skivor


  Världskända Jack and The Bandits

  Jack heter egentligen Kent Vikmo och bandet bildades som ett skivprojekt. Men efter att de gjort en konsert fick de möjlighet att spela in fyra låtar på en samlingsskiva. Sen dess har det blivit flera egna skivor. Jack and the Bandits är kända över hela världen och har flera gånger varit ett av huvudnumren på USA:s största rockabilly-weekend "Viva Las Vegas". Men de kan också höras i mindre sammanhang. "Det är faktiskt mysigare på mindre ställen", säger Jack. Jack and the Bandits kastar oss in i ett stenhårt 50-tal, till den renodlade power som fanns då. 

  Jack Baymore and The Bandits

  Jack Baymore skriver en autograf till Hasse Ehlin, Igelstorp.

  Bilderna är från Tibroparken.


  Lennart och Johan samarbetade med musikal om Rut

  LENNART EDBERG OCH JOHAN ABRAHAMSON

  Lennart från Tibro skriver egna kristna sånger och har även gjort en musikal med bibelboken Rut som grund. Men fram till år 2000 hade han inte gjort någon egen musik. Då fick han en maning från Gud att läsa Ruts bok. På en resa till Öland skrev han den första sången. Lennart vill ära Gud med sin musik och musikalen har uppförts bland annat i Vretens kyrka och Värsås missionskyrka. Musikalen finns utgiven på en cd-skiva. Johan, som tyvärr inte finns i livet längre, ägnade sig åt musiken i långt över 30 år. Han var ofta ute tillsammans med sin fru Nina då de framförde en blandad repertoar med sånger och visor. De har också skrivit en musikal om Askungen. Johan har även uppmuntrat Lennart i arbetet med musikalen Rut och inför kommande projekt.

   

  Lennart Edberg och Johan Abrahamson


  4 saker ni inte visste om mej: Spelade på pianoinvigning

  Tre låtar vill jag minnas att jag spelade då barnavdelningen på Lidköpings lasarett invigde sitt piano. Överläkare Herbert Enell var den som frågade om jag ville spela nånting. Det är mycket längesen och han är säkert inte i livet idag. Undrar om pianot finns kvar och om någon spelar på det? Vad jag spelade? Vid foten av fjället och Är du kär i mig ännu Klas-Göran, dom var populära just då. Den tredje melodin var nog inte populär ens då. Idag går det inte att hitta den nånstans på nätet. Hundpromenad heter den och publicerades i Sparbankens tidning Lyckoslanten. Om jag inte vore så lat skulle jag leta fram det numret vars innehåll endast bestod av olika sånger. Vad jag däremot har liggande mer lättillgängligt är texten till Klas-Göran. Säg ingenting men den har jag stulit. Rev ut den från Fickjournalen på Larssons café i Tibro. Varken tidningen eller caféet finns kvar. 

  Men så här ser de stulna tidningssidorna ut:

  94018065_2543315069255382_4536218555363885056_n (1)


  Från min gamla blogg: Blue eyes crying in the rain

  Så sorgligt, så sorgligt. Har varit på Elvis-kväll. Bilder och musikvideos från Tupelo där Elvis föddes, från Memphis där han också bodde och från Graceland där han bodde fram till sin död. Intressant, men jag blir så bedrövad.

  Eller vad sägs om det här? Hans dröm var att fortsätta sjunga gospel som han gjorde i kyrkan, skolan och med kompisarna. Det blev inte så. Memphis med alla musikklubbar och sådant lockade för mycket och livet förändrades till nåt helt annat. Men han återvände alltid till gospelsångerna och hans Bibel vittnade om att han hade en tro på något större än han själv. Det var understrykningar i hela Bibeln, berättade Mari-Anne Danielsson på Godlets Travel som ordnar resor till de platser där Elvis bodde. Ingen av oss skulle orka med ett sånt liv som han levde, sa hon.

  Då han hade svårt att sova så läste han ofta böcker på nätterna. Den sista natten läste han "Faces of Jesus". Och på kvällen spelade han på sitt piano "Blue eyes crying in the rain".

  Visst är det sorgligt!

  Nej, jag avstår nog att göra en resa i Elvis fotspår.

   2010-02-04

   


  Sven-Gunnars - ett trevligt gäng

  Sven-Gunnars är ett mycket trevligt gäng från Vänersborg. De har spelat ihop i nästan 30 år och har en blandad repertoar med moget och gammaldans. De har spelat i Värmland, Småland, Västergötland och en bit in i Norge. Allt från Liseberg till bygdegårdar. Sven-Gunnar Larsson, dragspel, sonen Conny Larsson, flöjt, saxofon och klarinett samt Anders Ljungqvist, trummor, det är Sven-Gunnars det. 1996 gjorde de en kassett-och skivinspelning och det fanns 2012 vissa planer på en ny skiva, något som inte ser ut att ha blivit verklighet. Bilden är från Tibroparken hösten 2012.

  Sven-Gunnars

   

   

   


  Från min gamla blogg. Gudstjänst i köptemplet

  (Inte så aktuellt i dessa coronatider kanske men skickar iväg den ändå.)

  Det är snart söndag. Då åker familjen Svensson på gudstjänst. Varje söndag firas gudstjänst i stadens köptempel. Bilen har putsats både utanpå och inuti, den ska vara fin då man åker till templet. Det är så skönt att få koppla av med att gå runt i de många salar som köptemplet består av.

  Alla i familjen har längtat till söndag och det här besöket då man ska leta efter något som man tror att man behöver. Både de vuxna och barnen rusar runt - något måste de väl hitta, men billigt ska det vara. Gud syns inte till - han kanske är ledig i dag. Brukar oftast sitta på kontoret där han räknar ihop hur mycket pengar han har lurat besökarna på.

  Ibland står det en person i köptemplet och erbjuder ett pappersfat med något ätbart och en mugg med något drickbart. Det är nästan alltid en kvinna och man förstår att det är en kvinnlig Jesus som bjuder besökarna till nattvard. En del stannar upp och smakar på det som bjuds. Det verkar som om de ber en bön till köptemplets Gud.

  "Tack käre gud som ger oss denna söndags stund av frid och ro. Den kommer att ge oss styrka hela veckan. Prisad vare du och vårt köptempel som lyfter upp och berikar oss varje söndag."

  Glada och lyckliga beger sig familjen Svensson hemåt igen. Nu ska resten av söndagen firas med de senaste sporthändelserna i TV-soffan. De följs av en halvtimmes uppiggande nyheter och sen är det filmdags. Utvilade och nöjda somnar några framför tv:n. Söndagen är slut och nu blir det att försöka orka med den kommande arbetsveckan. Men med tankar på nästa helg och söndagsgudstjänsten i köptemplet tar man sig igenom det mesta.

  "Tack gud för vårt vackra och innehållsrika tempel där vi upplever så mycket lycka varje söndag", säger herr Svensson och går sömnigt upp ur tv-soffan för att gå till sängs.

   2009-12-12


  Från min gamla blogg: Annorlunda

  Annorlunda människor - vilken tur att de finns. Men det verkar inte som de där vanliga, tråkiga människsorna finns kvar längre. Jag menar de som kommer hem från jobbet på eftermiddagen, äter, sätter sig framför tv:n och sedan är fast där nästan hela kvällen. Va´skönt det då. Alla tycks vara annorlunda idag på ett eller annat sätt. Och det är ju underbart!

  2009-09-13

   Agnes i brandhjälm.

  Radiokändisen Agnes i Môsen var en annorlunda människa, saknad av många.

   


  Detta visste ni inte, del 2: Tio år med Melodikrysset

  Andra delen av det ni inte visste om mej. Under 10 år löste jag radions Melodikryss med en kompis. Inte varje vecka men de flesta veckor på året. Ofta bandade vi programmet och löste det då tiden passade in. Under de åren var det en person som vann ett flertal gånger. Men inte vi inte - inte en enda gång. Inte så konstigt bland den mängd av lösningar som kom in. Desto märkligare att någon kunde vinna flera gånger. Det var roligt den tid det varade och ofta ganska lätt, ibland måste vi ta hjälp av någon annan. 

  Men så en dag, sommaren1994, tog det ett hastigt och oväntat slut. Min kompis tog livet av sig. Sedan dess har jag inte lyssnat en enda gång på Melodikrysset, bara hört det i bakgrunden då jag åkt buss eller gått  in i nån affär. Idag känner jag åter att jag skulle vilja lösa krysset. Men misstänker att det är svårare nu med all ny musik som jag inte känner till så bra. 

  Melodikrysset

   

   


  Funderar över andras bloggar

  Kollat över ett antal bloggar. Och som ofta slår det mej hur många och stora bilder de flesta har. Och väldigt lite text också ibland. Det klart att för långt ska man inte skriva för då orkar ens besökare inte läsa allt. Inget fel med bilder men det blir faktiskt för mycket ibland, bilderna fyller hela skärmen och det är aningen jobbigt. Men många har väldigt fina foton från naturen till exenpel. En sådan blogg är Gylleboannikas. Hon har också tänkvärda citat efter sina inlägg. Annika bor på Österlen med man och två hundar. Vet inte om hon har katter men en kategori inlägg benämns "Hundar och katter". Detta är en trevlig, positiv och lättläst blogg. Kan rekommenderas. https://gylleboannika.se

  Stora bilder var det ja... och från det som nyligen hänt i ens liv är populärt. Så det här är jag med kikare - en sällsynt syn idag men vanlig från 1977 och ett tiotal år framåt. Blir nog mera fågelskådning så småningom.

   


  Uno Fredlunds råd: Skapa ett eget liv

  Anpassning är att kapitulera. Skapa ett eget liv. Det är ett par citat på omslaget till den lilla boken "Frihet - Hälsa - är vår stora rikedom". Boken har inte så många sidor men innehåller desto mer visdom. Uno Fredlund är författaren, boende i Tibro, men med många år i USA bakom sig. Uno betecknar sig själv som en särart. Och "vanlig" är han inte.

  Var uppmärksam och ifrågsaätt är ett par av hans råd till läsarna. Att ifrågasätta och ha en åsikt är som regel kriminellt, menar han. De som strävar efter allt, som pengar kan ge, är i regel fattiga människor - de saknar det viktigaste, kärleken. Uno har ägnat en stor del av sitt liv åt uppfinningar. Han har bl.a. konstruerat marknadens första laddningsbara lampa. Ett sista citat från boken: i fel sällskap är livet en karusell. Läs boken och du får veta mer om Unos tid i amerikanska armén, som fotbollstränare och som boxare. 

  Boken kan beställas hos Elanders Bokhandel, Tibro eller på www.papertalk.se

  92210497_1076558002721326_281361606753910784_n