Ugglenatt

Bloggkalender

«oktober 2020»
tiontofr
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
2022
2021
2020
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2019
  2018
  2017

  Blogg

  Dagens smakupplevelse

  Som smakupplevelse kan Blå Band Redd grönsakssoppa i pulverform betecknas som en upplevelse utan smak. Inte smakar den något av de morötter, palsternackor, lök, ärter eller purjolök som den sägs ska innehålla. Nej, smaken kan mer beskrivas som smaken och åsynen av en slemmig massa befriad från smak. Inget fräscht och gott som en grönsakssoppa tillagad på naturligt vis brukar ha. Vilken kock som helst skulle se denna anrättning endast som ett misslyckande och en tillagning att ta lärdom av i framtiden. 

  Den nyss inskickade reklamationen kommer, tror jag, som brukligt i sådana sammanhang, resultera i en gåvocheck med vilken man kan inhandla ännu en soppa från Blå Band. Med samma resultat, alltså ny reklamation och en ny gåvocheck för nytt inköp av dålig soppa vilket sen ger samma resultat en gång till och en gång till och ......... i evighet.

  Katter väljer inte Blå Band. Kitekat är mycket godare.

   

   


  Är Runar Sögaard mutad av Dagen?

  Är Runar så dålig som andra säger? Eller? Jag funderar över den nyutkomna boken av Runar Sögaard. Carola gråter och är ledsen och arg över sin tid som gift med honom. Kan förstå det - finns säkert flera orsaker till det. Så läser jag Dagens intervju med Runar angående boken. Han presenterar sig själv som "en bra kille" och berömmer sig själv på olika sätt. Självklart gör han det även om det av bokens titel framgår att han brutit mot nio av Guds tio bud. Det är många som gjort det, både kristna och andra. (Undrar hur många jag har brutit mot. Ska titta på det sen.) 

  Allmänt verkar folk tro sig veta hurdan Runar är. Det har de förstått länge, som de skriver i kommentarer på Carola official på Facebook. Jo jo, det går an att veta saker om människor man inte känner. De vet också hur Carola är men då går tonen i positiva ordalag. Och hon har gjort många bra saker - bjudit hem invandrare som fått bo i hennes hus även då hon inte varit hemma, bjudit tiggare på mat och mycket annat. Hon är ett föredöme i flera sammanhang. (Tänk om alla kristna vore som hon.)

  Jag vet inte om Runar har gjort så mycket i den vägen. Men jag har hört bra predikningar av honom. Så jag tycker inte man ska säga så mycket skit om honom som det görs. I intervjun i Dagen säger han att kyrkorna har missat mycket och att det idag inte finns någon församling värd namnet, där det är väckelse. Helt rätt - kyrkorna har missat mycket och är ofta fega och oföretagsamma. Men det finns bra församlingar. Har jag kunnat hitta det då kan vem som helst göra det så kritisk som jag är. Sankta Clara kyrka i Stockholm och Olaus Petri församling i Örebro ligger i topp. 

  Sen frågar jag mej varför allt som sägs om Runars relation med Carola är var de träffades och när de gifte sig. Står det inget i boken om det negativa som sägs ha varit under deras tioåriga giftermål? Eller är det Dagens reporter som utesluter det? Är han mutad av Runar? Journalister kan man inte heller lita på.

  Hallå! Klicka på länken så min sida får fler besökare!

   

   

   

   

   

  blogglista.se


  Det framkallar äckel

  Ett bra sätt att få folk att avstå från att äta kött. Det har såväl LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) som en restaurangägare i Bälinge utanför Luleå kommit på. I Tibro var det för ett antal år sen populärt att LRF anordnade aktiviteter på de höstfester som hölls i centrum. Aktiviteterna bestod bland annat i att man bjöd på grillad korv och mjölk samtidigt som de visade (för framförallt barnen) en gårds kalvar. Det smakade tydligen bra för jag hörde inte någon som anmärkte på det. 

  För mej framkallade detta endast en känsla av äckel. Att stå och titta på kalvarna och så äta korv från nötkreatur - hur smakligt kan det vara? De här tillfällena förstärkte ytterligare min motvilja mot att äta kött, som blivit allt starkare med åren. 

  Nu har det varit lugnt på köttreklamen i den här byn rätt länge. Då får jag se i Norrbottenskuriren att en bonde utanför Luleå öppnat en restaurang. Och hör och häpna - han ser också till att korna får visa upp sig under gästernas måltider. Mellan lokalens matplatsdel och kornas bås finns en glasvägg. Men gästerna kan sitta och "njuta" av nötköttsrätten medan de tittar på korna. Och korna på dom givetvis. Kor är oerhört nyfikna men absolut inte dumma, så de har all anledning att förvånas över de underliga varelser som kallas människor.

  Restaurangägaren förstår att det kan finnas något utmanande i det här men ser en form av folkbildning i det hela. Visst har han rätt då han säger att de flesta människor har kommit så långt från livscykeln för djur, natur och människor så de inte vet vad man äter eller varför. Detta till trots kan jag bara tycka att det är ett helt makabert koncept. Jag skulle aldrig besöka ett sådant matställe. Frågan är vad informationen om denna händelse kommer att medföra i mitt liv. Blir jag vegetarian på allvar nu? Risken är högre än någonsin. 


  Det moderna slaveriet

  40 miljoner slavar i världen räknar ett FN-organ med att det fanns 2016. Människorättsorganisationer räknar med att slavarna i världen idag är fyra gånger så många som de som togs från Afrika till Amerika under sammanlagt 400 år av officiell slavhandel. Slaveriet handlar om arbete. sexhandel och påtvingade äktenskap. I senaste NOREA-Nytt ägnas hela numret främst åt sexhandeln i världen. Hur kvinnor flyr från Nordkorea för att, som de tror, få en bättre framtid i Kina. Missionsledaren David Castor säger att "i artiklarna närmar vi oss människor som i handling och upplevelse lever så nära helvetet det går att komma". 

  NOREA Sverige och Trans World Radio (TWR) gör programserien "Hidden Treasures" (Dolda skatter) som ett hjälpmedel för de människor som vill hjälpa i dessa miljöer. Kvinnorna blir introducerade för ett livsomvandlande budskap om Guds syfte med deras liv. 

  Britney Williams från TWR Women of Hope skriver: "Vi kan inte hindra allt ont som inträffar men vi kan förändra vårt sätt att reagera. När vi förändrar vårt gensvar och litar på Gud och ber så kan liv räddas, människor nås och hopp tändas". 


  Förblindade datasnillen

  Att artificiell intelligens (AI) är framtiden det är teknikoraklen övertygade om, bländade av sin egen framgång och fiffighet. Det skriver Ylva Herholz i Sv. Dagbladet 29 september 2020. Hon har läst en nyutkommen bok av den tyske filosofen Richard David Precht. Efter mina senaste kontakter med personer/företag som skryter med att de blivit mer digitala, ser jag att det som skrivs i nämnda artikel och bok stämmer bra. 

  "Syftet med nästan all AI är att skaffa mer kontroll och större vinster", säger Precht. Ylva Herholz skriver "I miljö-och klimatfrågan är det kring digitaliseringen märkvärdigt tyst. Den världsvida webbens gigantiska energislukande, digitalteknikens alstrande av gigantiska mängder drivhusgaser - hur många talar om det?"

  Precht är bekymrad över det förhärskande klimatet av hjälplöshet gentemot digitaliseringen.

  Det behövs fler människor som ser vad datasnillen inte ser eller beaktar, skrivs det också. Prechts förhoppning är att vi vaknar i tid. Genomskådar it-guruernas myter om evolutionära tvång. "Må världen besinna sig. Djävulen sitter i digitaljerna, säger Ylva Herholz.

  Läs hela artikeln i Sv. Dagbladet. Datum se ovan.


  Märklig händelse på kyrkogården

  A Törnberg har skrivit den här sången sa Carita till mej ikväll. Då mindes jag en gång i början av 80-talet, på Solna kyrkogård tror jag det var. Min kompis och jag var där och letade efter en släkting till honom som är begravd där. Då fick vi se en gravsten som det stod Allan Törnberg på. Det är ju han som skrev så många sånger, säger jag. Nej det tror jag inte, säger min kompis. Det finns många som heter Törnberg. Jo jag tror det är han, säger jag, det kan stämma med årtalen. Han dog av malaria som han fått då han var på resa i Brasilien, säger jag. Det var svårt att övertyga min kompis om detta.

  Men så.... plötsligt kommer en dam och går fram till graven. Jaa, Allan Törnberg var min man. Han skrev många sånger. Just det.... jag hade rätt. Vad märkligt att den korta stund som vi befann oss på kyrkogården i Solna dyker hans fru Elsa upp. Har säkert kort från den gången men det är inte lätt att hitta i påsar och kartonger. 

  Barbro Törnberg-Karlsson är dotter till Allan Törnberg och reste under många år tillsammans med sina söner i gruppen Karlssons. På följande klipp berättar hon om en intressant händelse och sjunger en av sin fars sånger.