Ugglenatt

Bloggkalender

«mars 2021»
tiontofr
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
2022
2021
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Ofullständiga svar

  Det går inte att få klara besked från människor längre. Ofta måste jag ringa och fråga vad de menade så man vet klart vad som gäller. Det gäller vänner, bekanta och andra närstående liksom läkarcentral, restaurang, sjukhus och så vidare, så vidare, så vidare..... En del beror det här säkert på de sociala medierna med kortfattade meddelanden, snuttifiering av det mesta.

  En annan orsak tror jag är att folk inte tänker och tydligen går det bra ändå - för dom. Men inte för mej. Som HSP-människa (Highly sensitive person) tänker man kanske för mycket och man ska kanhända nöja sig med bristfälliga svar. Men då är det inte mycket som är klart uttalat, varken det ena eller andra. Jag vill ha klara besked!

  Själv försöker jag ofta prata eller skriva tills jag har fått fram hela budskapet. Men efter några meningar har den man pratar med inte tålamod eller tid längre och jag fick inte fram det jag ville säga. Jag menar inte att det ska göras långa utläggningar men folk bör lyssna klart.

  Numera har jag också gått in för att göra skrivna meddelanden så korta som möjligt och risken för missförstånd och ofullständighet är serverad. Se bara vilka missförstånd som uppkommer på sociala medier, folk skäller ut varandra innan de vet vad den andre har menat.   

   


  Ensammast i världen

  Den här låten har varit en signatur för hela mitt liv, tror jag man kan säga. Men den har nog aldrig varit mer aktuell än i dessa tider och inte bara på grund av pandemin. Varje ord stämmer inte in men texten känns som en del av mej.  

   

   

   


  Från min gamla blogg: Coffee talk in the Garden House

  Allt kan inte ha kommit till av en slump, det kan inte vara big bang, sa han med cykeln. Nä, jag tror på Gud, sa han. Och man ska lyssna på höger öra, där hörs Gud. Lyssnar man på vänster öra är det han med hornen som talar. Sa han med cykeln. För det hade en pastor talat om för honom. Har man lyssnat på det högra örat, de dagarna går det bra, då vågar man mer. Sa han... Politiken måste vara i kris, trodde han. De väljer folk som inte vet vad de talar om, de har inga andra, trodde han. Intelligenta människor (som dem han talade med idag) inspirerar. Sex ger stimulans, som söta kakor gör. Det är sant, sa han. Vinden in the garden blev sval, tyckte han. Vi drar oss inomhus. Det var mycket som väntade, någon ensam väntade på något från honom. Alla inblandade drog vidare, kanske lyssnade till rösten i höger öra. Coffee talk var slut. Tänk om alla levde som folk gör mest, då hade man inte fler minnesvärda ögonblick än som ryms i ett dåligt TV-program.

   


  Ruth 93 år på blogg och Facebook

  2012 skrev jag några rader om Ruth Landh som vid 84 års ålder börjat blogga. Nu idag så kollade jag om bloggen fortfarande fanns kvar. Och det gör den! Fantastiskt! I bloggen blandar hon händelser i vardagen med minnen från sitt liv. Barnbarnen hjälpte henne att komma igång med bloggen och även med Facebook. Utdrag ur det jag skrev för nio år sen: "Men, säger Ruth, andra i min ålder är ingen idé att prata med om detta. De förstår ingenting". Om Facebook sa hon då: "flera i min ålder skulle vara med där". De vet inte vad de går miste om".

  Idag är inläggen inte så många, mycket på grund av synsvårigheter har jag läst mej till. Men från i höstas finns flera intressanta berättelser att läsa. Till exempel skriver hon om då hon med sin 102-åriga vän ber aftonbön och önskar varandra gonatt på kvällarna. Ett besök på  Ruths blogg rekommenderas. Detta är ett bevis på att ingen är för gammal varken för att blogga, ha Facebook eller andra sociala medier. Adressen till bloggen är: http://litenfikastund.blogspot.se

  2012-04-22 med uppdatering 2021-03-23

  20180622_172259

   

   


  Mat ska vara klar på momangen

  Så ska vi se om ilskan är mobiliserad tillräckligt för att få till en utläggning om matlagningens förbannelse. Mat ska vara klar direkt. Den ska inte lagas och donas med av mej. Det får någon annan göra. Jag menar inte att någon person ska ha maten färdig och stående på bordet bara för att jag ska kunna äta med en gång. Det händer det också ibland men lösningen för mej är ofta att köpa maten på restaurang och ta med hem. Klar att äta. Och det ska blir mer av den varan framöver. 

  Jag har annat att göra än att stå vid spisen med två kastruller och en stekpanna som ska passas så att inte allt kokar in (som häromdagen). Sen när maten är lagad så smakar den sällan bra så det är inte nån upplevelse att vänta på. Efteråt är det rester som mest kommer att slängas och disk som ska ordnas. 

  Min tid vill jag använda till nåt mer meningsfullt. Jag har en blogg som ger oändligt mycket mer än matlagningen. Så ska jag lyssna på radio, ja inte svensk reklamradio utan bättre stationer ute i världen, lyssna på användbara budskap från kyrkorna via Youtube. Det finns så mycket som den tid jag står vid spisen och irriteras till max kan användas till. Att ta vara på tiden är inte att ordna med mat, nej det är andra aktiviteter som ger mening åt dagen.

   

   


  VARNING

  Varning! Bryggning av för svagt kaffe kan medföra risk för hörselskador samt skapa dålig stämning. Beprövad kunskap säger att hellre för starkt än för svagt kaffe bör eftersträvas Dock varnas för excesser vid dosering av kaffe.

  I de här fina kopparna kan det inte serveras vilket kaffe som helst....

  Kaffeservis 2 på samlarmässa.

   


  Efter Facebook-attacken: Jag reser mej igen

  Människorna rasar på Facebook. Mobbare utan känslor. Tänker på alla ungdomar som utsätts för massor av elaka kommentarer då de redan mår dåligt. Många tål dessa påhopp från de som förstår, kan och vet bäst. En småsak? Möjligen.. HSP-människor (Highly Sensitive person) har det värre. De tar till sig detta på ett helt annat sätt. Och möts av oförstående från mobbarna.

  Jag tror att människan innerst inne är ond. Detta besannas gång på gång på sociala medier.  Allt mobbande som förekommer - hur många har påverkats så negativt att hela deras liv blivit förstört? Hur många tar till sig budskapen och tror att de är lika dåliga som kommentarerna vill säga dem?

  Jag har i FB-grupper fått min del av arga, elaka personer som vill bevisa sin egen förträfflighet och min dumhet. Jag tål det - till en viss gräns. Den senaste attacken nu i veckan visar hur människor dömer helt villt i det de inte helt känner till. Men... de vet ju bäst. Inte ens mer insikt i frågorna hjälper - de har utsett sig själva till domare över sina medmänniskor.

  I dessa tider då man mår sämre än vanligt tvekar de inte utan fortsätter mobbingen, kanske ännu intensivare.

  Men jag tänker inte dras ner i träsket av deras domarsyssla. Gladare blev jag inte efter veckans attack men sånt här leder ofta till något bra och det räknar jag med nu också. Så döm vidare ni som har tagit detta till er uppgift. Jag reser mej igen - var så säker.  

   

   

   


  Kyrkkaffe-Analys

  Det i isoleringens tider av många saknade kyrkkaffet kan vara både bra och dåligt, ur olika synvinklar. Vi har t.ex. den kyrka där man kan sitta och prata med några människor, även om man inte är medlem och inte varit där särskilt ofta eller kanske aldrig, det är ofta i den välkomnande kyrkan (det finns sådana). Så finns de kyrkor som är mer än välbesökta. Där kan kyrkkaffet kännas lite rörigt men med trevliga människor blir det jättetrevligt.

  Så har vi kyrkorna där kaffet med tillbehör är till och med hembakt men samvaron blir rätt tråkig. De andra vid bordet har mycket att prata med varandra om och frågan är om de inte är släkt med varandra. Att det kommit nån som inte är medlem har de inte något större intresse av. Och denne besökare känner sig främmande och tror: jag har nog gått fel ändå. En variant är den församling där samtalet vid bordet handlar om vad man har studerat och hur det har gått för de samtalandes barn och deras studier och yrkesval. De som inte tillhör de trogna kyrkobesökarna lämnas helt utanför och möjligen kan det vara så att man vill skryta om den egna familjens karriärer.

  I någon enstaka församling rör sig pratet runt kaffebordet om vad kyrkan satsar på just nu och vad de vill uppnå med sitt arbete. Men det hör till sällsyntheterna.  Det förekommer idag på en del ställen att kaffet tas ur en automat och det som serveras till är inplastade Delicato-kakor eller något dylikt.  En tråkig utveckling - men det har sina orsaker - det var de äldre som bakade tidigare, nu har yngre medlemmar inte tid till sådana sysslor. 

  Här är det fullsatt och trevligt.....

  OP-kaffe

   


  Jag önskar att någon berättat för mej som tonåring att...

  Bloggutmaning: http://www.saramadeleine.se

  En av de saker jag önskat att någon berättat för mej är att man kan praktisera det kristna livet, inte bara ta till sig teoretiska kunskaper. Det kunde förändrat mycket i mitt liv. Men såna tankar hade jag inte på den tiden så jag hade kanske inte brytt mej om det ändå.....

   

   


  Det är ganska tråkigt att fler inte känner till...

  Bloggutmaning! Tycker det är tråkigt att fler inte känner till vad mycket positivt som sker i Sverige idag. Tänker just nu framförallt på de många som får helt förvandlade liv genom att de blivit kristna och funnit nåt mera att leva för. Det verkar som de flesta inte har en aning om detta. Istället pratar de om hur illa det är ställt med missbruk, kriminalitet och allt möjligt annat och suckar uppgivet: det finns inget som hjälper för såna människor, de kommer aldrig att bli bättre. Vad ser de? Letar de upp allt negativt de kan hitta och blundar för de bra saker som händer? Vill de inte se att det finns hopp för mycket som ser hopplöst ut? Jag förstår mej inte på dom....

  På LP-kontakterna ute i landet sjunger före detta missbrukare om det nya liv de funnit.  Här på LP i Borås med Kalle Rönngård som ledare för sången.

   

   


  Senaste boken du läst?

  Bloggutmaning! Senaste boken jag läst heter "Och Gud ändrade sig för att hans folk vågade be". skriven av Broder Andrew - grundare av "Open Dors" - en organisation som arbetar för förföljda kristna. Boken går ut på att de kristna ska be mera och göra sig öppna för Guds påverkan och göra skillnad i världen. De kristna har makten att förändra mänsklighetens historia till det bättre. Men Satan vill desperat hindra kristna från seriös bön. Om du söker ett fridfullt, förutsägbart liv, är det kanske lika bra att du slår igen boken och ger bort den till någon som söker lite spänning i tillvaron, skriver Broder Andrew. 

  Så om man tar den här boken på allvar kan livet vändas upp och ner och vad som helst kan hända. Men då gäller det att inte hemfalla åt kristen fatalism, en ödestro som många kristna har idag, enligt författaren. 

  Bok, Och Gud ändrade sig

   


  Simon Ådahl - idag är han evangelist

  Många känner säkert till honom sedan tiden med kristna rockgruppen Edin-Ådahl och deras framgångar i Melodifestivalen. Mycket har hänt sedan dess och det kom en period då Simon vände Gud ryggen och aldrig mer tänkte besöka en kyrka. Idag är det helt annorlunda och han jobbar som resande evangelist.

  "Människor i Sverige mår dåligt idag", säger han.

  Men då han bett för människor som han mött har otroliga saker hänt. Ett exempel: Mer än 20 mord och självmord har förhindrats genom detta. Men han är noga med att påpeka att det som händer beror på Jesus. 

  Bilden är från 2015 i Tibro missionskyrka, nuvarande Equmeniakyrkan. 

  2015-05-22 009

   Och här berättar Simon om vad som hände på Rhodos. 

   


  Fika digitalt - helt naturlig grej

  "I somras satt jag över Zoom och fikade med en vän". Så skrev Iza Jönsson i Budbäraren. Då insåg jag plötsligt att det har visst blivit något helt naturligt att ha kontakt på det viset via nätet. Har faktiskt tänkt på det - men bara kollat att det ordnas digitalt kyrkkaffe efter gudstjänsten då den sänds från kyrkor på olika sociala medier både här och där. Men har också funderat på  att prova det vid lämpligt tillfälle. Nyligen testade vi det i Tibro DX-klubb i samband med ett möte och det funkade riktigt bra. Mycket bra alternativ i dessa tider med corona.