Ugglenatt

Bloggkalender

«september 2021»
tiontofr
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
2022
2021
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Predikan glömd vid kyrkkaffet

  Samtalen vid kyrkkaffet kan vara lämpligt att fundera över i tider av kyrkoval. Har ofta undrat över varför det inte pratas mer om till exempel predikans innehåll. Knappast någon gång har jag varit med om att predikan har tagits upp. Tycker det skulle vara naturligt att prata om vad som varit bra eller dåligt. Och så tycker jag det finns anledning till att fundera på vad den aktuella dagens predikan har att säga mej, hur kan jag tillämpa det som sagts i mitt liv. På den tiden jag var med i en frikyrkoförsamling frågade någon av mina icke kristna kompisar olika saker "för du som går till kyrkan bör ju veta". Mitt svar blev "nej i kyrkan talar vi inte om några kristna frågor, där pratar de mest sport". I dag är det likadant - gudstjänstbesökarna sitter där vid kaffeborden och pratar om sina barns utbildning, sina egna karriärer, resor, sport med mera. Predikan tycks vara glömd och efter kaffet går alla ut igen och lever sin vecka som vanligt (ja, det kan tänkas att de funderar på vad som sagts i kyrkan nån gång) men som det ser ut så har de viktigare grejer att tänka på - tills nästa söndag då samma procedur upprepas i kyrkan.  


  Politikerna för inte kyrkan framåt

  De politiska partierna kämpar på för att påverka Svenska kyrkan nu när kyrkovalet närmar sig. Men tycker inte att de verkar bry sig särskilt mycket om kyrkans viktigaste uppgifter utan de vill ha en kyrka som mest arbetar för jämlikhet och miljö. Lite musik emellanåt och social samvaro. Vänstern i Svenska kyrkan har i sin information nånstans i landet inte ens nämnt gudstjänsten som en viktig del. Och Jesus är glömd bland alla de partier som vill regera över kyrkan. Jag har naturligtvis inte läst hur det är överallt i Sverige men i det jag sett har till och med KD glömt bort Jesus. Men många av de som står på listorna till kyrkovalet går sällan eller aldrig i kyrkan, inte där jag bor har jag sett många aktiva. Så varför ställa upp på nåt som de inte deltar i??? Det är kyrkans aktiva medlemmar som ska bestämma över kyrkan. En självklarhet! Så någon kyrka med kraft lär vi inte få se mycket av, nej en svag menlös kyrka som inte ger något speciellt av värde. 

  Jo, som miljö, jämlikhets och fredsivrare kan de ge mycket. Det sköter speciella organisationer för dessa frågor om så kyrkan gör klokt i att jobba för sina unika uppgifter som inga andra organisationer har på programmet. 

  Rösta bort politikerna från Svenska kyrkan så kraft kan bryta fram......

   

    


  Akta dej - du vet hur dom är

  Lyssnade på Livets Ord - predikan av Carl-Gustaf Severin. Sååå bra - och roligt. Men det görs inte utan kommentarer från vänner. "Det ska du inte göra, du vet hur dom är". Jasså, jo visst vet jag hur dom varit i vissa fall men jag tar vara på det som är bra. De som anmärker är såna som tar till sig allt vad media säger men kollar aldrig själva. Nä, som någon annan sa: akta dej för Livets Ord. Människor är fyllda av fördomar. Och har varit för resten, allt kan förändras, också till det bättre. Gud kan snu det, som predikanten sa. (Norska för vända om). 

  Som sagt, det var en bra predikan. Som gav kraft, liv och glädje. Jag vet, man får inte säga så om något som har fått dåligt rykte. Det kan ju bestå för evigt, tror de som tror sig veta. Att gå till en kyrka som är livlös och intetsägande det går givetvis bra men det har jag ingen nytta av. Det predikanten sa gav ingenting, kyrkkaffet var det enda som fanns kraft i. Nej, det ska var radikala budskap som förändrar ens liv. Bort med fördomarna och våga prova nåt annat. Jag har aktat mej tillräckligt mycket för många ting, så jag nästan utplånat mej själv. En tid som tack och lov är förbi.