Ugglenatt

Bloggkalender

«oktober 2022»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
2022
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Mars
 •    Januari
 • 2021
  2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Lånade pianonoter

  Notbladet till "Adress Rosenhill" fick jag låna från min syssling Sara. Hon hade en hel packe med noter på låtar från kanske 20-tal till 50-tal. Genom hennes mamma fick jag ha dem hemma ett tag och spelade många av de gamla låtarna på vårt stora piano. I eftermiddag hittade jag den nämnda melodin på ett kassettband i en liveinspelning med Skarabandet Five Teddys. De gjorde en riktigt bra version av låten som väl lanserades av Alice Babs (är jag nästan säker på). Pianot som jag använde är sålt för massor av år sen till en dåvarande granne men var det finns idag vet jag inte. Här är det Everts kvintett som spelar. 

   

   

   

   

   

   


  Gravafors missionshus fyller 100 år

  Åkte förbi Gravafors missionshus och gladdes över att det ser så fint ut. En skylt har också kommit upp som talar om vad det är för byggnad. Vad jag vet är det Stefan Grad som är nuvarande ägare till det forna missionshuset. Det var 1996 som Tibro missionsförsamling sålde huset till Jeanette Johansson och Tommy Andersson vilka är anledningen till att missionshuset finns kvar, stort sett i oförändrat skick. De ville inte att någon skulle köpa det och bygga om det utan önskade att det skulle bli till fortsatt nytta i bygden. 

  1882 bildades Gravafors missionsförsamling och missionshuset byggdes 1922. Vid invigningen den 10 december det året firades samtidigt församlingens 40-årsjubileum.Vid jubileet medverkade distriktsföreståndare C. Monstrad. Har inte hittat någon information om honom så det får någon gärna bidraga med.1975 togs beslutet att upplösa församlingen och huset förvaltades av missionsförsamlingen i Tibro fram till försäljningen 1996.

  Vad kan passa bättre än att uppmärksamma det gamla missionshuset detta år - det är faktiskt 100 år sedan invigningen skedde. Vid försäljningen 1996 skrev jag en artikel i Skaraborgs Allehanda och från denna har jag hämtat en del uppgifter. I början av 1920-talet hade församlingen 50 medlemmar, om det är den högsta siffran går inte att få fram. 

  Min mamma Maria Sahlén berättar i SLA-intervjun hur musikföreningen under sommartid ibland åkte ut på en lövad lastbil för att sjunga på andra platser. På bilen fanns också orgeln med och  medlemmarna i musikföreningen sjöng från bilen under resan. Maria var även aktiv som  söndagsskollärare och var församlingens organist i många år. Hon mindes många gästande pastorer och evangelister och nämner speciellt Sigge Lindström och Gustaf Mattsson. Då hon fick höra att huset köpts av Jeanette och Tommy blev hon väldigt glad. Verksamheten under församlingens aktiva tid bestod förutom av det redan nämnda förstås också av gudstjänster och man hade också en juniorförening. 

  Och nu får ni se missionshuset upp och ner, tyvärr får jag inte bilden rättvänd hur jag än försöker. Så jag tycker det är bättre att detta inlägg blir publicerat med upp och nervänd bild än ingen bild alls. Tips på att vända den rätt emotses med tacksamhet!

   

  20210227_162444

   


  Här har det gått snett

  Här har det gått rejält snett. Jag har inte läst boken som analyserar det socialdemokratiska inflytandet i Svenska kyrkan. Men jag har läst en recension av boken som Niklas Adell har gjort i EFS tidning Budbäraren. Och där framgår det att "i Socialdemokraternas kyrkopolitiska program finns ingen lovsång till Gud, ingen tillit till Frälsaren, ingen förtjusning över Anden och hans verk, ingen kärlek till Guds folk, ingen längtan till himlen, inte ens ett nyfiket intresse efter Gud". Vad finns det då? Förmodligen bara en kopia av partiet och då behöver ingen vara med i Svenska kyrkan - då räcker det med medlemskap i partiet (enligt mej). Min vision av kyrkan är den helt motsatta - där alla punkterna ovan ingår. Vad ska de annars vara kyrka för? 

  Detta är inget avslutat projekt för S utan det fortsätter än idag, skriver Niklas Adell. Inte undra på att Svenska kyrkan till stor del ser ut som den gör idag. Alpha-kurser är inte önskvärda av S antar jag eftersom de inte är nyfikna på Gud. Den nämnda boken är skriven av Jesper Bengtsson och utgiven av den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden där även ABF och LO ingår.

  Så om kyrkan ska vara något annat än en vanlig förening med politiker som styr gäller det att rösta på de som vill ha en förändring i rätt riktning. Och att inte gå den väg som leder till en kyrka utan liv.