Ugglenatt

Bloggkalender

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Ylva och Christian

  Ylva Albertsson och Christian Karlsson är två medlemmar i gruppen Jämmerfronten.  Men ibland framträder de också som en duo, till exempel på kulturdagen/natten i Jönköping (för ett tiotal år sen) då de kunde höras på café Nyfiket. Trevligt och mysigt men lite för mycket åt  vänsterhållet för mej.  Vet inte hur aktiva de är idag men de kan avlyssnas på youtube i gamla inspelningar och med Jämmerfronten också på Spotify, senaste skivan 2021. Bilden ca tio år gammal, på café Nyfiket.

  Kulturdag Jönköping (2) 

  Ylva Albertsson och Christian Karlsson del 3 - YouTube

  En utsträckt hand - YouTube


  COSMOS COWBOYS

  COSMOS COWBOYS är en countrygrupp från Jönköping som bildades 1970. De har bland annat spelat på olika countryfestivaler. Här ses de på Hoppets torg i Jönköping, på Kulturnatten kanske 2008 eller däromkring. Gruppen spelar fortfarande, har samma medlemmar sen starten  och har en egen sida på Facebook. Kulturdag Jönköping

  På den här bilden är troligen Therese Sundahl med, hon gick sedan över till dansbandet Excess. 

  Här är en låt från Cosmos Cowboys FB-sida, en låt för kvinnliga truckers.

  (6) Facebook


  Pekoral? Nej, inte alls!

  En skribent i tidningen "Kvällsstunden" skriver att "Gamle svarten" är ett pekoral, till och med ett ärkepekoral. Ett pekoral ska tydligen kännetecknas av en text som ger ett komiskt uttryck och där författaren har en bristande litterär förmåga.  Det förstår jag inte - tycker inte det är nåt komiskt i den här texten.  Kollade om jag hittade nån bättre förklaring på vad pekoral är men jag förstår mej nog inte på det här. Texten ska alltså vara allvarligt menad men, till viss del genom författarens oförmåga, blir den komisk. Nej, jag tycker förtfarande inte att Gamle Svarten har ett komiskt uttryck. Och textförfattaren, Sven-Olof Sandberg, visar inte alls prov på en bristande litterär förmåga. Sorglig text, jovisst, men hellre sorgliga texter av det här slaget än modern musik med några få rader som skriker ut samma ord. Dessutom till några få entoniga toner. Vad skulle det vara för fel med vemodiga texter förresten? Jag tycker om dem - det beskriver ofta ens eget liv. 

  Här kommer en av de bättre versionerna av låten: 

  Gamle Svarten - YouTube

  Vi tar den finska versionen av Gamle Svarten också: 

  Vanha musta - YouTube

   

   

   


  TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK

  Den här trion framträdde med ett program arrangerat av Fonus. Schlager och kristen sång i en skön blandning med texter om livet och roliga historier. Paul Sahlin hade på 70-talet sin fanclub på Brunnsgatan i Tibro. Men då kallade han sig för Paul Paljett. 

  Laila Westersund sjöng en gammal 30-talslåt "Med mej ska du segla runt världen". Hennes föräldrars kärlekssång. Tommy Dahlman som skrivit flera böcker om livsmod gav goda råd. Till exempel: Ge aldrig upp - dagens enorma ekträd var gårdagens frön som inte kunde stoppas.

  Bilderna är från ett framträdande på Prisma Teknik i Tibro 2010.

  laila pÕ scenen

  Laila på scenen.

   uno och paul

  Paul Sahlin skriver autografer till bland andra Uno Magnusson.

  laila och janne

  Laila Westersund tillsammans med dåvarande ägaren till Prisma Teknik, Janne Lund.

  tommy, laila, paul

  Tommy Dahlman, Laila Westersund och Paul Sahlin.

   


  Matz Rogers

  Matz Rogers kommer från Värmland och består av fyra värmlänningar. De är ett traditionellt dansband som blandar sångnummer med instrumentala inslag. Repertoraren innehåller såväl covers som egna låtar. 2021 kom bandets senaste cd-skiva och några låtar från den finns förstås också på repertoaren.

  Nyligen avslutades sommarturnén med en danskväll på Upperudslogen i Värmland och därefter styrdes färden till Tibroparken där det var premiärdans efter ett par års uppehåll. Bandet stannade i Tibro över natten för att nästa eftermiddag spela för SPF Seniorerna, också detta i Tibroparken. I publiken satt Tibrobon Hans Örtlund och han passade på att få en pratstund med orkestern. Han är nämligen kusin till bandets gitarrist Kalle Örtlund och det är inte så ofta de båda träffas. Hemsida: matzrogers.se

  Här är en bild på Matz Rogers under framträdandet i Tibro. På den andra bilden ses Kalle Örtlund tillsammans med sin kusin Hans Örtlund vid turnébussen.

  20220906_142001

  20220906_161015


  Simon Ådahl - idag är han evangelist

  Många känner säkert till honom sedan tiden med kristna rockgruppen Edin-Ådahl och deras framgångar i Melodifestivalen. Mycket har hänt sedan dess och det kom en period då Simon vände Gud ryggen och aldrig mer tänkte besöka en kyrka. Idag är det helt annorlunda och han jobbar som resande evangelist.

  "Människor i Sverige mår dåligt idag", säger han.

  Men då han bett för människor som han mött har otroliga saker hänt. Ett exempel: Mer än 20 mord och självmord har förhindrats genom detta. Men han är noga med att påpeka att det som händer beror på Jesus. 

  Bilden är från 2015 i Tibro missionskyrka, nuvarande Equmeniakyrkan. 

  2015-05-22 009

   Och här berättar Simon om vad som hände på Rhodos. 

   


  Gamla Hjo på Spotify

  Gamla Hjo finns nu på Spotify!


  Lisa Ekdahl - musik med lugn och frid

  Så lugnt och stilla. Skapar total avslappning och frid. "Om jag snubblat efter vägen, om jag skrubbat mina knän". "Om jag snubblat efter vägen och fått munnen full av grus". "Dom band som binder mig här ska jag långsamt lösa upp". 

  Lisa Ekdahls texter säger något mer. Jag förstår inte allt, hur hon menar, men så skönt att lyssna på. Och musiken - instrument som verkligen hörs. Vilken skillnad mot den sorts dansbandsmusik jag skrev om nyss. Vissa dagar är denna skiva, "Speglingar", perfekt, som idag. 

  "Så har den drabbat mig igen, den stora ensamheten". "Jag gav efter för mörkret"....."däruppe finns ljuset, där uppe finns du"...

  "Då åskan gick tog jag vara på vattnet". "Befriad från formaliteter, med gitarrens hals i min hand".... "Jag hade gitarren i knät, och var bara glad att jag och gitarren fanns".....

   


  Dansbandsmusik av tristaste slag

  Ibland kan dansbandsmusik vara otroligt tråkig. Som den kassett med blandade band som jag lyssnade på idag. Ganska gammal är den och jag har inte tänkt på om det fortfarande görs lika dåliga grejer. Det är nästan bara lite trummor och synt som komp. Och sången upprepas gång på gång. Dessutom i samma snabba takt låten igenom, som om de är på språng till tåget en minut innan avgång. Varför göra så enformiga inspelningar? Det är orättvist för melodiernas upphovsmakare. Eller vill de ha sina låtar så här? Hoppas inte att det är så illa. 

  Ska se lite positivt på det till sist och presentera ett av undantagen från nämnda kassett. Det är Sven-Ingvars som fått till en bra version av "Gör det igen". Skriven av Mats Rådberg/Ingela Forsman. 

  Och så klickar ni på nedanstående länk så Ugglenatt får fler besökare:

   

   

   

   

  blogglista.se


  Märklig händelse på kyrkogården

  A Törnberg har skrivit den här sången sa Carita till mej ikväll. Då mindes jag en gång i början av 80-talet, på Solna kyrkogård tror jag det var. Min kompis och jag var där och letade efter en släkting till honom som är begravd där. Då fick vi se en gravsten som det stod Allan Törnberg på. Det är ju han som skrev så många sånger, säger jag. Nej det tror jag inte, säger min kompis. Det finns många som heter Törnberg. Jo jag tror det är han, säger jag, det kan stämma med årtalen. Han dog av malaria som han fått då han var på resa i Brasilien, säger jag. Det var svårt att övertyga min kompis om detta.

  Men så.... plötsligt kommer en dam och går fram till graven. Jaa, Allan Törnberg var min man. Han skrev många sånger. Just det.... jag hade rätt. Vad märkligt att den korta stund som vi befann oss på kyrkogården i Solna dyker hans fru Elsa upp. Har säkert kort från den gången men det är inte lätt att hitta i påsar och kartonger. 

  Barbro Törnberg-Karlsson är dotter till Allan Törnberg och reste under många år tillsammans med sina söner i gruppen Karlssons. På följande klipp berättar hon om en intressant händelse och sjunger en av sin fars sånger.  RSS