Ugglenatt

Bloggkalender

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Stoppa reklamen

  Skickade detta mail till en av de köksförsäljare som envisas med att lägga ut reklam fast en lapp meddelar att  jag inte vill ha nån. Det är nästan bara reklam för kök med tillbehör och från fastighetsmäklare som jag får reklam. Så slutsatsen blir att det är just dessa som behöver nya glasögon. 
   
  "Ska det vara så svårt att förstå - står det Reklam nej tack på brevinkastet då gäller det också KÖKSREKLAM. Ni och flera med kök som utgångspunkt har tydligen samtliga reklamutdelare som ser dåligt. Vill därför att du hänvisar dina till Beckmanns Optik Tibro, de är bra och passar er också. Eller om det är aktuellt anlita personer som är läskunniga. 
  Så är det Black Friday - detta affärsmännens älsklingspåfund. Jag har inget som helst intresse av några mörka fredagar, istället söker jag ljuset och önskar ljusa fredagar. Det behövs inte mer mörker, som dessutom görs till något kul och "ljust" av er försäljare. Lys upp världen istället - även affärsvärlden. Tack på förhand för att jag ska slippa fler lappar om kök från er!
  Önskar er en mycket ljus och fin Black Friday!"


  Viktigt att tänka själv

  Det har lyckats ganska bra ändå - experter och negativitets-skapare kan inte få mej att känna mej helt förstörd. Ser i en bok (igen) att experter på bland annat TV mest framträder för att ge kanalen höga tittarsiffror. Att de skulle bry sig om oss stackare som påverkas av deras åsikter är inte troligt. Nej, det gäller att tänka själv och fatta egna beslut. För att göra detta är tystnad och ensamhet viktigt.  Att lyssna till den lågmälda rösten inom oss som det ofta påpekas i det jag läser. Det är ganska värdelöst att låta andras åsikter styra ens eget liv. Men många gör tydligen det. 

  Tycker att jag lyckas undvika detta riktigt bra. Köper aldrig varor som görs reklam för på TV, ifrågasätter uttalanden från så kallade experter och politiskt korrekta åsikter. Men det är lätt att påverkas, det märker jag, så det vill till att se upp.  

  Min egen väg - YouTube


  Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

  Det lönar sig inte att skälla på Facebook över något som du tycker är fel. De flesta känner dej inte tillräckligt väl och bryr sig inte. Då man känner behov av att uttrycka sig är valet av person viktigt. Ditt djupaste behov blir bara tillfredsställt om du kan uttrycka känslorna inför rätt person. 

  Något att fundera över..... 


  Pling, puff och pip

  Det puffas och plingas vilt i mobilen. Jag vill inte spela nåt spel på telefonen - jag har annat som jag vill använda min tid till. Och jag vill inte bli tillagd i nån chatt som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Det är sånt som stressar och jag tänkte satsa på mindre stressande inslag. Och se där - då jag uppdaterade några appar lades det till nya - såna jag inte vill ha. Kom igång står det och upplev produktivitet som aldrig förr. Det är just det som jag inte tänker uppnå. Jo, produktivitet på meningsfulla saker men inte med en massa onödigt.  

  Nyss kom jag med i en chatt som oupphörligt plingar. Temat för den var ganska intressant så ett litet tag får den  vara men sen stänger jag av aviseringarna. För det kan man! 

  Nu ska jag prova en medvetenhets-vandring - gå sakta och eftertänksamt, detaljerat lägga märke till kontraster utmed vägen, beröra och känna, ta upp kvistar och löv, skärpa sinnet för dofter. Sakta ner... TV-spel (troligen också spel på mobil) skapar ett brett men platt uppmärksamhetsläge, liknande vaksamheten hos vilda djur. Nej, nu tar jag till mej uppmaningen: gör det till er ambition att leva ett stilla liv.

  Malin Berglund & Anders Forsslund - Ett ljud av tystnad - YouTube

   

   

   


  Börja inte dagen med dåliga nyheter

  Jag har rätt - gör alldeles rätt. Det har jag upptäckt på ett flertal ställen, bland annat i böcker. I flera år har jag undvikit att börja dagen med negativa nyheter genom radio, TV eller tidningar. Att ta del av allt eleände kan i värsta fall förstöra en hel dag

  Nyligen läste jag följande: "Vi är så beroende av dopaminkicken som våra telefoner ger att vi inte ens kan sitta stilla i våra bilar och lyssna på musik eller nyheter, be eller prata med våra medpassagerare. Vi måste sträcka oss efter våra telefoner och riskera liv och lem för att få vår fix. Det finns inget sämre sätt att börja dagen på än med ett sms från mitt arbete, en koll av e-posten, en snabb scrollning genom sociala medier och en nyhetsuppdatering av dagens hemskheter. Och dåliga nyheter säljer, klickvänliga dåliga nyheter som har att göra med en kändis säljer ännu bättre.

  Vårt morgonnyhetsflöde ger inte en korrekt bild av världen - det är utvalt med ett fokus på allt som är ont i världen för pengarna finns i dåliga nyheter. Börja din dag stilla - i kärlek, glädje och frid utan att sugas in i världens stress, ångest och vansinne". (Skriver John Mark Comer som uppenbarligen lever som han lär). 

  Det är ju det jag har sagt i flera år. Hur konstigt en del än har tyckt att detta är så gör jag alltså helt rätt. De dåliga nyheterna får jag så gott som alltid till mej i alla fall men kanske inte så snabbt som de flesta som lever i denna hets på nyheter.   

  Silence Is Golden - YouTube

   


  Dags att byta livsstil?

  Brådska är ingenting för mej - det vet jag sen länge. Och i en bok om stress får jag det verkligen bevisat hur oerhört skadligt det är. Där finns också flera bra råd för ett mera lugnt liv. En mall för detta är hur Jesus levde. John Mark Comer skriver: "Jesus tog inte en tur till köpcentret för att hitta en ny outfit för ett framträdande i templet, han var fri från allt missnöje och distraktion som kommer av för mycket pengar och prylar vi inte behöver." Och det är väldigt enkelt att vara en lärling till Jesus, läser jag, bara att leva som han levde och ta hans liv som sin mall, sin modell, sitt mönster. "Om du vill uppleva Jesu liv måste du anta Jesu livsstil". 

   Velg Jesus - YouTube

   


  Ovetande till 100 procent

  Vad sker innanför de stängda lägenhetsdörrarna? Mycket - som inte grannarna har den minsta aning om. Här har jag gått omkring några dagar med misstänkt lunginflammation, 40 graders feber en dag. Inte en av mina närmaste grannar vet någonting om hur dåligt jag har mått. Kunde jag naturligtvis ha meddelat dem - det är de bästa tänkbara grannar i min trappuppgång. Men jag är ingen social människa - oftast endast på avstånd som på FB och hemsidan. Vad händer bakom de andra stängda dörrarna? Det kan jag inte heller ana. Exempel på vad som hänt har jag sen tidigare - sånt man inte vetat om - men nog borde man gjort det. Det är en anonym tillvaro vi lever i..

  Loneliness - Sad & Emotional Piano Song Instrumental - YouTube

   


  Botten nådd i Mello

  Såå dåligt, såå dåligt.... Melodifestivalen trodde jag inte kunde bli sämre och då är det låtarna jag tänker på. Igår i den första deltävlingen var dock pausinslagen sämre än tävlingslåtarna. En dikt av Karin Boye lät höra sig i en förstörd version. Nästan allt det lilla som lästes bestod av svordomar radade på varann. Så fruktansvärt dåligt. Programledaren, tror jag det var, kom in endast iförd kalsonger och gjorde sig löjlig. Får programledarna och de medverkande vara helt intelligensbefriade? En rad skämt rörande Mello var väl ämnade att roa men vem roas av sådant pladder? Jag har hört ett flertal föreläsningar som vid första anblick verkade tråkiga men som var 100 procent roligare än den nämnda TV-underhållningen.

  Så ska vi ta musiken. Inte en enda låt som jag ansåg det värt att rösta på. Någon av artisterna verkade inte ens kunna sjunga. Detta är i och för sig inget ovanligt men då allt det andra också var dåligt kunde det känts bra med en som faktiskt behärskar sången. Om någon vill ha nåt positivt från mej så kan det sägas att Viktor Krone faktiskt lät ganska bra. Nej, jag kommer inte att se på  Mello mer hemma men hos nån kompis kan jag tänka mej det. Negativa kommentarer på det här blogginlägget är inte förbjudna men det är min egen personliga åsikt som framförs här, andra får gärna höja programmet till  skyarna om de har orsak till det.  

  I Mello förekommer väldigt sällan några riktiga musikinstrument vilket jag saknar. Här lägger jag in ett par låtar med riktiga akustiska instrument som låter jättefint. (Saronkvartetten). Vilken skillnad. Att det är religiöst behöver ingen bry sig om, det var det jag lyssnade på innan jag slog på TV:n. Det är musiken jag vill framhålla i detta fall.

  Jubla nu mitt sälla hjärta och Vackraste stjärnan - YouTube

   


  Leva i hunger eller klaga på maten

  Upp emot 828 miljoner människor i världen idag lever i hunger. (Enligt The Hunger Project). Var nionde människa lägger sig hungrig varje kväll. Att vara medveten om detta och ändå klaga på den mat man för är inte bra. Jag vet... Men om maten inte smakar bra som är fallet med mycket färdigmat så har inte jag lätt för att äta den. Idag fick jag avsluta måltiden för att fiskgrytan smakade inte gott. Dessutom hade de lagt saffran i den (det är gott i vetebröd). 

  Hunger ger inget utrymme för att utbilda sig eller starta företag. Hunger och felnäring är världens största hälsorisk. Varje dag dör ca 17000 människor till följd av hunger. 

  Ja, man borde skämmas över att klaga på den mat som finns i ens egen del av världen. Men jag klarar inte att äta mat som inte smakar bra eller är dåligt smaksatt.  Vad gör jag då när jag är missnöjd med maten och vet hur mängder av människor har det med brist på mat?  Har inget svar på det men andra omständigheter i min värld kan också orsaka missnöjet. Blir att fortsätta dagen och göra det bästa möjliga av den...

  Några resultat av The Hunger Project och deras arbete kommer här: Organisationen finns i 13 länder i Afrika, Asien, Latinamerika. Den drivs av människor som lever i hunger.

  Från deras hemsida:

  • 12 miljoner människor nås i dagsläget av The Hunger Projects program runtom i världen.

  • Över 2 miljoner människor har deltagit i vår Vision, Commitment & Action-workshop. Denna workshop är den första aktiviteten vi anordnar när byinvånare skapar sin egen vision om en framtid fri från hunger. När de har skapat sin vision planerar de sedan hur de ska gå tillväga för att uppnå den.

  • 60 000 människor är i dag aktiva i vårt mikrofinansprogram. Programmet ger utbildning i kredit och sparande och deltagarna får tillgång till mikrolån med överkomlig ränta samtidigt som de arbetar för att stärka sina företag.

  • 530 000 kvinnor har deltagit i The Hunger Projects ledarskapsprogramVi utbildar kvinnor att bli beslutsfattare, att ta plats bland samhällets starkaste ledare och att bli entreprenörer på lika villkor.

  https://thehungerproject.se

   

   

   


  Använd ditt missnöje

  Att vara missnöjd är bra - om man använder det konstruktivt. Missnöje är en bra början, skriver Bill Hybels. Varför gör folk det de gör? Jo, för att olika situationer är mer än de står ut med - och till sist står de inte ut längre. Det är då det händer - de gör något för att förbättra det som irriterar dem sååå..... I dessa känslor finns en oerhörd kapacitet att handla, skriver Bill Hybels. 

  Jo, jag har gjort något, inte mycket, men något, av mitt missnöje. Tog fadderbarn för att göra livet bättre för någon som behövde det. Nu ska jag avsluta bidragen till fadderbarnet i Argentina. Det klarar sig själv nu. Och då tänker jag spara de pengarna till annat. Så det är tid att ta itu med nåt annat som jag är missnöjd med - kanske först ska titta på kvällens gala (26 november 2022) för Ukraina som sänds på www.tbnplay.se Där kan man engagera sig.

     RSS