Ugglenatt

Bloggkalender

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Vad är det godaste du ätit?

  Bloggutmaning 10 februari. Jaa, det handlar alltså om mat. Annars skulle jag svara hembakta kakor och gräddtårta. När det gäller mat så kommer jag alltid att tänka på pannkakor så det är nog det som jag tycker är godast. Just nu längtar jag efter surkål som min pappa fick mej att lära mej tycka om en gång i tiden. Surkål kokt på spis alltså, inte nån sur kall som sallad (hua mej). Det är ingen jag känner nu som äter det så jag får väl inhandla det själv, något som inte har blivit av än. Inte ätit det på många år. 

   


  Dagens smakupplevelse

  Som smakupplevelse kan Blå Band Redd grönsakssoppa i pulverform betecknas som en upplevelse utan smak. Inte smakar den något av de morötter, palsternackor, lök, ärter eller purjolök som den sägs ska innehålla. Nej, smaken kan mer beskrivas som smaken och åsynen av en slemmig massa befriad från smak. Inget fräscht och gott som en grönsakssoppa tillagad på naturligt vis brukar ha. Vilken kock som helst skulle se denna anrättning endast som ett misslyckande och en tillagning att ta lärdom av i framtiden. 

  Den nyss inskickade reklamationen kommer, tror jag, som brukligt i sådana sammanhang, resultera i en gåvocheck med vilken man kan inhandla ännu en soppa från Blå Band. Med samma resultat, alltså ny reklamation och en ny gåvocheck för nytt inköp av dålig soppa vilket sen ger samma resultat en gång till och en gång till och ......... i evighet.

  Katter väljer inte Blå Band. Kitekat är mycket godare.

   

   


  Det framkallar äckel

  Ett bra sätt att få folk att avstå från att äta kött. Det har såväl LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) som en restaurangägare i Bälinge utanför Luleå kommit på. I Tibro var det för ett antal år sen populärt att LRF anordnade aktiviteter på de höstfester som hölls i centrum. Aktiviteterna bestod bland annat i att man bjöd på grillad korv och mjölk samtidigt som de visade (för framförallt barnen) en gårds kalvar. Det smakade tydligen bra för jag hörde inte någon som anmärkte på det. 

  För mej framkallade detta endast en känsla av äckel. Att stå och titta på kalvarna och så äta korv från nötkreatur - hur smakligt kan det vara? De här tillfällena förstärkte ytterligare min motvilja mot att äta kött, som blivit allt starkare med åren. 

  Nu har det varit lugnt på köttreklamen i den här byn rätt länge. Då får jag se i Norrbottenskuriren att en bonde utanför Luleå öppnat en restaurang. Och hör och häpna - han ser också till att korna får visa upp sig under gästernas måltider. Mellan lokalens matplatsdel och kornas bås finns en glasvägg. Men gästerna kan sitta och "njuta" av nötköttsrätten medan de tittar på korna. Och korna på dom givetvis. Kor är oerhört nyfikna men absolut inte dumma, så de har all anledning att förvånas över de underliga varelser som kallas människor.

  Restaurangägaren förstår att det kan finnas något utmanande i det här men ser en form av folkbildning i det hela. Visst har han rätt då han säger att de flesta människor har kommit så långt från livscykeln för djur, natur och människor så de inte vet vad man äter eller varför. Detta till trots kan jag bara tycka att det är ett helt makabert koncept. Jag skulle aldrig besöka ett sådant matställe. Frågan är vad informationen om denna händelse kommer att medföra i mitt liv. Blir jag vegetarian på allvar nu? Risken är högre än någonsin. 


  RSS