Ugglenatt

Bloggkalender

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 • 2022
  2021
  2020
  2019
  2018
  2017

  Blogg

  Pekoral? Nej, inte alls!

  En skribent i tidningen "Kvällsstunden" skriver att "Gamle svarten" är ett pekoral, till och med ett ärkepekoral. Ett pekoral ska tydligen kännetecknas av en text som ger ett komiskt uttryck och där författaren har en bristande litterär förmåga.  Det förstår jag inte - tycker inte det är nåt komiskt i den här texten.  Kollade om jag hittade nån bättre förklaring på vad pekoral är men jag förstår mej nog inte på det här. Texten ska alltså vara allvarligt menad men, till viss del genom författarens oförmåga, blir den komisk. Nej, jag tycker förtfarande inte att Gamle Svarten har ett komiskt uttryck. Och textförfattaren, Sven-Olof Sandberg, visar inte alls prov på en bristande litterär förmåga. Sorglig text, jovisst, men hellre sorgliga texter av det här slaget än modern musik med några få rader som skriker ut samma ord. Dessutom till några få entoniga toner. Vad skulle det vara för fel med vemodiga texter förresten? Jag tycker om dem - det beskriver ofta ens eget liv. 

  Här kommer en av de bättre versionerna av låten: 

  Gamle Svarten - YouTube

  Vi tar den finska versionen av Gamle Svarten också: 

  Vanha musta - YouTube

   

   

   


  Sverige etta i Europa

  Sverige ligger i topp då det gäller flest dödsskjutingar i Europa. De politiska partierna har förslag på bland annat skärpta straff. Flavia Perez som växt upp i skuggan av kriminella nätverk har ett helt  annat förslag. Hon förespråkar kärlekens väg. "Med hårdare straff kommer gatan att bli ännu hårdare", säger hon i en intervju. Man ska gå till roten med problemen och orsakerna, menar hon. Många vill lämna gängkriminaliteten idag . Flera har också gjort det då de fått uppleva en tro.  Bland andra Sebastian Stakset som gått från att ha varit ökänd gangsterrappare till att bli Jesusälskare som sprider hopp till andra som varit i samma situation som han.  

  Då undrar jag: varför satsar inte politikerna på en annan väg? Varför fortsätta med något som inte fungerar? Börje Erdtman och Ankarstiftelsen har erfarenheter från Colombia där massor av fångar blivit helt förvandlade. Varför inte satsa på evangelisation i svenska fängelser? Bara idioter tror att de kan få ett annat resultat av att göra samma misstag igen och igen...

   Sebastian Stakset x Kristian Mecha - GUNS & ROSES (officiell video) | @sebastianstakset85 - YouTube


  Pling, puff och pip

  Det puffas och plingas vilt i mobilen. Jag vill inte spela nåt spel på telefonen - jag har annat som jag vill använda min tid till. Och jag vill inte bli tillagd i nån chatt som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Det är sånt som stressar och jag tänkte satsa på mindre stressande inslag. Och se där - då jag uppdaterade några appar lades det till nya - såna jag inte vill ha. Kom igång står det och upplev produktivitet som aldrig förr. Det är just det som jag inte tänker uppnå. Jo, produktivitet på meningsfulla saker men inte med en massa onödigt.  

  Nyss kom jag med i en chatt som oupphörligt plingar. Temat för den var ganska intressant så ett litet tag får den  vara men sen stänger jag av aviseringarna. För det kan man! 

  Nu ska jag prova en medvetenhets-vandring - gå sakta och eftertänksamt, detaljerat lägga märke till kontraster utmed vägen, beröra och känna, ta upp kvistar och löv, skärpa sinnet för dofter. Sakta ner... TV-spel (troligen också spel på mobil) skapar ett brett men platt uppmärksamhetsläge, liknande vaksamheten hos vilda djur. Nej, nu tar jag till mej uppmaningen: gör det till er ambition att leva ett stilla liv.

  Malin Berglund & Anders Forsslund - Ett ljud av tystnad - YouTube

   

   

   


  Börja inte dagen med dåliga nyheter

  Jag har rätt - gör alldeles rätt. Det har jag upptäckt på ett flertal ställen, bland annat i böcker. I flera år har jag undvikit att börja dagen med negativa nyheter genom radio, TV eller tidningar. Att ta del av allt eleände kan i värsta fall förstöra en hel dag

  Nyligen läste jag följande: "Vi är så beroende av dopaminkicken som våra telefoner ger att vi inte ens kan sitta stilla i våra bilar och lyssna på musik eller nyheter, be eller prata med våra medpassagerare. Vi måste sträcka oss efter våra telefoner och riskera liv och lem för att få vår fix. Det finns inget sämre sätt att börja dagen på än med ett sms från mitt arbete, en koll av e-posten, en snabb scrollning genom sociala medier och en nyhetsuppdatering av dagens hemskheter. Och dåliga nyheter säljer, klickvänliga dåliga nyheter som har att göra med en kändis säljer ännu bättre.

  Vårt morgonnyhetsflöde ger inte en korrekt bild av världen - det är utvalt med ett fokus på allt som är ont i världen för pengarna finns i dåliga nyheter. Börja din dag stilla - i kärlek, glädje och frid utan att sugas in i världens stress, ångest och vansinne". (Skriver John Mark Comer som uppenbarligen lever som han lär). 

  Det är ju det jag har sagt i flera år. Hur konstigt en del än har tyckt att detta är så gör jag alltså helt rätt. De dåliga nyheterna får jag så gott som alltid till mej i alla fall men kanske inte så snabbt som de flesta som lever i denna hets på nyheter.   

  Silence Is Golden - YouTube

   


  TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK

  Den här trion framträdde med ett program arrangerat av Fonus. Schlager och kristen sång i en skön blandning med texter om livet och roliga historier. Paul Sahlin hade på 70-talet sin fanclub på Brunnsgatan i Tibro. Men då kallade han sig för Paul Paljett. 

  Laila Westersund sjöng en gammal 30-talslåt "Med mej ska du segla runt världen". Hennes föräldrars kärlekssång. Tommy Dahlman som skrivit flera böcker om livsmod gav goda råd. Till exempel: Ge aldrig upp - dagens enorma ekträd var gårdagens frön som inte kunde stoppas.

  Bilderna är från ett framträdande på Prisma Teknik i Tibro 2010.

  laila pÕ scenen

  Laila på scenen.

   uno och paul

  Paul Sahlin skriver autografer till bland andra Uno Magnusson.

  laila och janne

  Laila Westersund tillsammans med dåvarande ägaren till Prisma Teknik, Janne Lund.

  tommy, laila, paul

  Tommy Dahlman, Laila Westersund och Paul Sahlin.

   


  Dags att byta livsstil?

  Brådska är ingenting för mej - det vet jag sen länge. Och i en bok om stress får jag det verkligen bevisat hur oerhört skadligt det är. Där finns också flera bra råd för ett mera lugnt liv. En mall för detta är hur Jesus levde. John Mark Comer skriver: "Jesus tog inte en tur till köpcentret för att hitta en ny outfit för ett framträdande i templet, han var fri från allt missnöje och distraktion som kommer av för mycket pengar och prylar vi inte behöver." Och det är väldigt enkelt att vara en lärling till Jesus, läser jag, bara att leva som han levde och ta hans liv som sin mall, sin modell, sitt mönster. "Om du vill uppleva Jesu liv måste du anta Jesu livsstil". 

   Velg Jesus - YouTube

   


  Fem ugglor till Espresso House

  Har inte varit nån anhängare av Espresso House - ett ganska likriktat koncept överallt. Men det går att ändra sig - frånvaron av cafébesök och mycket hemmavistelse gjorde att Espresso House på Skövde sjukhus kom att te sig som ett slags paradis i en trist vardag. Bara att komma ut nånstans och se människor. Och det blev inte sämre av att personalen på nämnda EH helt enkelt är toppen, trevliga och beredda att hjälpa till om det behövs.  Har till och med fått kaffe i kopp ett par gånger - espressokoppar visserligen men utan att behöva be om det. En extra mugg kaffe till samma pris har de också erbjudit, ja det går till och med att få bara en halv mugg. Jag kan inte minnas att Espresso House i Stockholm eller på andra platser har agerat på samma sätt. Men det kanske är annorlunda idag. Dessutom har de godare kaffe nu än tidigare. Det var ofta en del underliga smaksättningar förut. 

  Fem ugglor ger jag till Espresso House på Skövde sjukhus och ett jättefång av färgglada sommarblommor. 

  20220317_154448

  20230309_162014

   

   

   


  Ovetande till 100 procent

  Vad sker innanför de stängda lägenhetsdörrarna? Mycket - som inte grannarna har den minsta aning om. Här har jag gått omkring några dagar med misstänkt lunginflammation, 40 graders feber en dag. Inte en av mina närmaste grannar vet någonting om hur dåligt jag har mått. Kunde jag naturligtvis ha meddelat dem - det är de bästa tänkbara grannar i min trappuppgång. Men jag är ingen social människa - oftast endast på avstånd som på FB och hemsidan. Vad händer bakom de andra stängda dörrarna? Det kan jag inte heller ana. Exempel på vad som hänt har jag sen tidigare - sånt man inte vetat om - men nog borde man gjort det. Det är en anonym tillvaro vi lever i..

  Loneliness - Sad & Emotional Piano Song Instrumental - YouTube

   


  Attack mot andevärlden

  Sanslöst bra det som Jan Sköld säger. Hörde honom live i måndags och nu på förmiddagen via Youtube. Men vad jag inte förstår är varför många kristna inte använder sig av den "metod" som han talar om. Över varje stad och samhälle finns djävulen och dennes demoner för att påverka människor och församlingar. Vilket bland annat medför att få människor kommer till tro. (Enligt Jan Sköld). Många kristna tror inte att de kan göra något åt detta. Lösningen är att be om att djävulens påverkan ska försvinna. Jag tycker det är en självklarhet att göra detta - det är väl höjden av "dumhet" att inte ta vara på en sån möjlighet. Det är en stor aktivitet i andevärlden då vi ber, säger Jan Sköld. Så sätt igång då....

  Djävulen är väldigt bra på att komma med jobbiga tankar. Det finns ingenstans som han påverkar oss så mycket som i tankelivet, säger Sköld. Det har jag lätt att förstå - alla sketna tankar som snurrat genom mej den senaste tiden. Trots att min lägenhet, enligt en kompis, ser mer ut som ett kapell med många tavlor och lappar uppsatta och utlagda lite överallt. 

   Vi har härlig seger - allsång med Rolf - YouTube


  Botten nådd i Mello

  Såå dåligt, såå dåligt.... Melodifestivalen trodde jag inte kunde bli sämre och då är det låtarna jag tänker på. Igår i den första deltävlingen var dock pausinslagen sämre än tävlingslåtarna. En dikt av Karin Boye lät höra sig i en förstörd version. Nästan allt det lilla som lästes bestod av svordomar radade på varann. Så fruktansvärt dåligt. Programledaren, tror jag det var, kom in endast iförd kalsonger och gjorde sig löjlig. Får programledarna och de medverkande vara helt intelligensbefriade? En rad skämt rörande Mello var väl ämnade att roa men vem roas av sådant pladder? Jag har hört ett flertal föreläsningar som vid första anblick verkade tråkiga men som var 100 procent roligare än den nämnda TV-underhållningen.

  Så ska vi ta musiken. Inte en enda låt som jag ansåg det värt att rösta på. Någon av artisterna verkade inte ens kunna sjunga. Detta är i och för sig inget ovanligt men då allt det andra också var dåligt kunde det känts bra med en som faktiskt behärskar sången. Om någon vill ha nåt positivt från mej så kan det sägas att Viktor Krone faktiskt lät ganska bra. Nej, jag kommer inte att se på  Mello mer hemma men hos nån kompis kan jag tänka mej det. Negativa kommentarer på det här blogginlägget är inte förbjudna men det är min egen personliga åsikt som framförs här, andra får gärna höja programmet till  skyarna om de har orsak till det.  

  I Mello förekommer väldigt sällan några riktiga musikinstrument vilket jag saknar. Här lägger jag in ett par låtar med riktiga akustiska instrument som låter jättefint. (Saronkvartetten). Vilken skillnad. Att det är religiöst behöver ingen bry sig om, det var det jag lyssnade på innan jag slog på TV:n. Det är musiken jag vill framhålla i detta fall.

  Jubla nu mitt sälla hjärta och Vackraste stjärnan - YouTube

     RSS