Ugglenatt

Bloggkalender

«december 2023»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Senaste inläggen
Stoppa reklamen
Herr Statsminister
Är Djurens dag bortglömd?
Ylva och Christian
COSMOS COWBOYS
Café Smått och Gott
Be för Sverige
Högt bensinpris?
Viktigt att tänka själv
Reflektioner efter läsning: Lönar sig inte skälla på Facebook

Senast kommenterade
Herr Statsminister
TOMMY DAHLMAN, LAILA WESTERSUND OCH PAUL SAHLIN PÅ PRISMA TEKNIK
Ovetande till 100 procent
Botten nådd i Mello
Vid vedhögen
Lånade pianonoter
Det var inte tillräckligt
Buckersfield på ny cd
Predikan glömd vid kyrkkaffet
Tankar kan förstöra en hel dag

Kategorier
Allmänt
Bloggar
Bloggtest
Böcker
Caféer
Digitalt
Evangelisation
Facebook
Fotoutmaning
Funderingar
Hopp
Introduktion till Bloggens musikavdelning
Kristet
Kyrkor
Mat
Mat
Min värld
Minnen och melodier
Musik
Politik
Rädda regnskog
Sport
Språk
Youtubeklipp

Arkiv
2023
  •    November
  •    Oktober
  •    September
  •    Augusti
  •    Juli
  •    Juni
  •    Maj
  •    April
  •    Mars
  •    Februari
  • 2022
    2021
    2020
    2019
    2018
    2017

    Blogg

    Underbara Claras fotoutmaning: MYS

    #fångafebruari


    Leva i hunger eller klaga på maten

    Upp emot 828 miljoner människor i världen idag lever i hunger. (Enligt The Hunger Project). Var nionde människa lägger sig hungrig varje kväll. Att vara medveten om detta och ändå klaga på den mat man för är inte bra. Jag vet... Men om maten inte smakar bra som är fallet med mycket färdigmat så har inte jag lätt för att äta den. Idag fick jag avsluta måltiden för att fiskgrytan smakade inte gott. Dessutom hade de lagt saffran i den (det är gott i vetebröd). 

    Hunger ger inget utrymme för att utbilda sig eller starta företag. Hunger och felnäring är världens största hälsorisk. Varje dag dör ca 17000 människor till följd av hunger. 

    Ja, man borde skämmas över att klaga på den mat som finns i ens egen del av världen. Men jag klarar inte att äta mat som inte smakar bra eller är dåligt smaksatt.  Vad gör jag då när jag är missnöjd med maten och vet hur mängder av människor har det med brist på mat?  Har inget svar på det men andra omständigheter i min värld kan också orsaka missnöjet. Blir att fortsätta dagen och göra det bästa möjliga av den...

    Några resultat av The Hunger Project och deras arbete kommer här: Organisationen finns i 13 länder i Afrika, Asien, Latinamerika. Den drivs av människor som lever i hunger.

    Från deras hemsida:

    • 12 miljoner människor nås i dagsläget av The Hunger Projects program runtom i världen.

    • Över 2 miljoner människor har deltagit i vår Vision, Commitment & Action-workshop. Denna workshop är den första aktiviteten vi anordnar när byinvånare skapar sin egen vision om en framtid fri från hunger. När de har skapat sin vision planerar de sedan hur de ska gå tillväga för att uppnå den.

    • 60 000 människor är i dag aktiva i vårt mikrofinansprogram. Programmet ger utbildning i kredit och sparande och deltagarna får tillgång till mikrolån med överkomlig ränta samtidigt som de arbetar för att stärka sina företag.

    • 530 000 kvinnor har deltagit i The Hunger Projects ledarskapsprogramVi utbildar kvinnor att bli beslutsfattare, att ta plats bland samhällets starkaste ledare och att bli entreprenörer på lika villkor.

    https://thehungerproject.se

     

     

     


    Vid vedhögen

    Det var första delen av 60-talet. På landet - vid vedhögen. En kompis, min blivande kusin vilket jag inte hade en aning om vid det tillfället. Han högg ved och medan han jobbade så sjöng han på "Marina, Marina, Marina" - en populär låt just då. Fanns i flera versioner och fler har det blivit medan åren gått. Tror det var den här versionen med Tosse Bark som hördes mest vid den här tiden. 

    Marina - YouTube

     

     


    Använd ditt missnöje

    Att vara missnöjd är bra - om man använder det konstruktivt. Missnöje är en bra början, skriver Bill Hybels. Varför gör folk det de gör? Jo, för att olika situationer är mer än de står ut med - och till sist står de inte ut längre. Det är då det händer - de gör något för att förbättra det som irriterar dem sååå..... I dessa känslor finns en oerhörd kapacitet att handla, skriver Bill Hybels. 

    Jo, jag har gjort något, inte mycket, men något, av mitt missnöje. Tog fadderbarn för att göra livet bättre för någon som behövde det. Nu ska jag avsluta bidragen till fadderbarnet i Argentina. Det klarar sig själv nu. Och då tänker jag spara de pengarna till annat. Så det är tid att ta itu med nåt annat som jag är missnöjd med - kanske först ska titta på kvällens gala (26 november 2022) för Ukraina som sänds på www.tbnplay.se Där kan man engagera sig.

     


    Lånade pianonoter

    Notbladet till "Adress Rosenhill" fick jag låna från min syssling Sara. Hon hade en hel packe med noter på låtar från kanske 20-tal till 50-tal. Genom hennes mamma fick jag ha dem hemma ett tag och spelade många av de gamla låtarna på vårt stora piano. I eftermiddag hittade jag den nämnda melodin på ett kassettband i en liveinspelning med Skarabandet Five Teddys. De gjorde en riktigt bra version av låten som väl lanserades av Alice Babs (är jag nästan säker på). Pianot som jag använde är sålt för massor av år sen till en dåvarande granne men var det finns idag vet jag inte. Här är det Everts kvintett som spelar. 

     

     

     

     

     

     


    Gravafors missionshus fyller 100 år

    Åkte förbi Gravafors missionshus och gladdes över att det ser så fint ut. En skylt har också kommit upp som talar om vad det är för byggnad. Vad jag vet är det Stefan Grad som är nuvarande ägare till det forna missionshuset. Det var 1996 som Tibro missionsförsamling sålde huset till Jeanette Johansson och Tommy Andersson vilka är anledningen till att missionshuset finns kvar, stort sett i oförändrat skick. De ville inte att någon skulle köpa det och bygga om det utan önskade att det skulle bli till fortsatt nytta i bygden. 

    1882 bildades Gravafors missionsförsamling och missionshuset byggdes 1922. Vid invigningen den 10 december det året firades samtidigt församlingens 40-årsjubileum.Vid jubileet medverkade distriktsföreståndare C. Monstrad. Har inte hittat någon information om honom så det får någon gärna bidraga med.1975 togs beslutet att upplösa församlingen och huset förvaltades av missionsförsamlingen i Tibro fram till försäljningen 1996.

    Vad kan passa bättre än att uppmärksamma det gamla missionshuset detta år - det är faktiskt 100 år sedan invigningen skedde. Vid försäljningen 1996 skrev jag en artikel i Skaraborgs Allehanda och från denna har jag hämtat en del uppgifter. I början av 1920-talet hade församlingen 50 medlemmar, om det är den högsta siffran går inte att få fram. 

    Min mamma Maria Sahlén berättar i SLA-intervjun hur musikföreningen under sommartid ibland åkte ut på en lövad lastbil för att sjunga på andra platser. På bilen fanns också orgeln med och  medlemmarna i musikföreningen sjöng från bilen under resan. Maria var även aktiv som  söndagsskollärare och var församlingens organist i många år. Hon mindes många gästande pastorer och evangelister och nämner speciellt Sigge Lindström och Gustaf Mattsson. Då hon fick höra att huset köpts av Jeanette och Tommy blev hon väldigt glad. Verksamheten under församlingens aktiva tid bestod förutom av det redan nämnda förstås också av gudstjänster och man hade också en juniorförening. 

    Och nu får ni se missionshuset upp och ner, tyvärr får jag inte bilden rättvänd hur jag än försöker. Så jag tycker det är bättre att detta inlägg blir publicerat med upp och nervänd bild än ingen bild alls. Tips på att vända den rätt emotses med tacksamhet!

     

    20210227_162444

     


    Här har det gått snett

    Här har det gått rejält snett. Jag har inte läst boken som analyserar det socialdemokratiska inflytandet i Svenska kyrkan. Men jag har läst en recension av boken som Niklas Adell har gjort i EFS tidning Budbäraren. Och där framgår det att "i Socialdemokraternas kyrkopolitiska program finns ingen lovsång till Gud, ingen tillit till Frälsaren, ingen förtjusning över Anden och hans verk, ingen kärlek till Guds folk, ingen längtan till himlen, inte ens ett nyfiket intresse efter Gud". Vad finns det då? Förmodligen bara en kopia av partiet och då behöver ingen vara med i Svenska kyrkan - då räcker det med medlemskap i partiet (enligt mej). Min vision av kyrkan är den helt motsatta - där alla punkterna ovan ingår. Vad ska de annars vara kyrka för? 

    Detta är inget avslutat projekt för S utan det fortsätter än idag, skriver Niklas Adell. Inte undra på att Svenska kyrkan till stor del ser ut som den gör idag. Alpha-kurser är inte önskvärda av S antar jag eftersom de inte är nyfikna på Gud. Den nämnda boken är skriven av Jesper Bengtsson och utgiven av den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden där även ABF och LO ingår.

    Så om kyrkan ska vara något annat än en vanlig förening med politiker som styr gäller det att rösta på de som vill ha en förändring i rätt riktning. Och att inte gå den väg som leder till en kyrka utan liv.

     

     


    Det var inte tillräckligt

    Fick läsa en predikan för ett tag sen och den innehöll mycket bra som är värt att tänka på. Bland annat säger prästen följande: "Mer än en människa har tvingats uppleva hur de i trons namn känt sig mer otillräckliga än upprättade. Om vi älskar kyrkobyggnaden mer än människor då är vi illa ute". Var något av detta jag upplevde i en av de församlingar som jag varit med i. Jag gick till kyrkan på samlingarna på lördagskvällar. Men så en kväll frågar en tjej: kommer du på gudstjänsten i morron? Nej, det orkar jag inte upp till, svarar jag. Kan du komma på lördagskvällen så kan du nog komma på söndag också, blir svaret. 

    Jaha, tänkte jag, det är inte tillräckligt att komma så ofta som jag gör nu. Då är det bäst att jag slutar gå hit överhuvudtaget. Resultatet blev att jag inte gick till kyrkan på ett tag och slutligen lämnade jag församlingen på grund av fler händelser som inte var nåt trevliga. Så det blev tack och adjö.....

     

     


    Matz Rogers

    Matz Rogers kommer från Värmland och består av fyra värmlänningar. De är ett traditionellt dansband som blandar sångnummer med instrumentala inslag. Repertoraren innehåller såväl covers som egna låtar. 2021 kom bandets senaste cd-skiva och några låtar från den finns förstås också på repertoaren.

    Nyligen avslutades sommarturnén med en danskväll på Upperudslogen i Värmland och därefter styrdes färden till Tibroparken där det var premiärdans efter ett par års uppehåll. Bandet stannade i Tibro över natten för att nästa eftermiddag spela för SPF Seniorerna, också detta i Tibroparken. I publiken satt Tibrobon Hans Örtlund och han passade på att få en pratstund med orkestern. Han är nämligen kusin till bandets gitarrist Kalle Örtlund och det är inte så ofta de båda träffas. Hemsida: matzrogers.se

    Här är en bild på Matz Rogers under framträdandet i Tibro. På den andra bilden ses Kalle Örtlund tillsammans med sin kusin Hans Örtlund vid turnébussen.

    20220906_142001

    20220906_161015


    Ville inte ha kvar den

    Den skulle iväg till second hand, kanske till och med slängas. Jag gillade den inte, tyckte inte om musikstilen, för gammaldags. En avlyssning till kunde den vara värd ändå... kassetten med Donsökvartetten.

    Tjaa, ganska skaplig musik--- tar bort det dystra... allt var bara grå tristess sjöng de. Och det var ganska dystert den här morgonen så det var ju till mej. Den helige ande ger kraft... det var nästa rad som gav hopp.. .  han visar en väg... vandra på den... gå den himmelska vägen... Ja visst, det är en bättre väg än den som jag tagit de senaste mornarna. 

    Snaran har gått sönder och fågeln den är fri... Så bra....  den vägen tar jag. 

    Ska kanske behålla kassetten i alla fall... sångstilen är inte den jag gillar men pianokompet är fint. Det låter som gamla sånger från pingstkyrkan. Inget fel med det men jag vill ha mera 60-talssound, detta är lite för gammalt. Flera sånger var faktiskt bra. Jag ville helst bli av med den men den har ett budskap som passar in en dyster morgon. Så OK då  - bli kvar hos mej du gamla kassett med Donsökvartetten...

    Nån inspelning med kvartetten har jag inte hittat på nätet så jag lägger in en av sångerna med Carl-Henric Henricson.

     

     

     



    RSS