Ugglenatt

 

OBS! DET SOM FINNS PÅ DEN HÄR SIDAN OCH FORTFARANDE ÄR NÅGORLUNDA AKTUELLT FLYTTAS SUCCESIVT ÖVER TILL BLOGGEN I KATEGORIN MUSIK. RESTEN SAMLAS PÅ DENNA MUSIKARKIVSIDA. DET SOM NU SAKNAR BILDER KOMMER FÖRHOPPNINGSVIS ATT FÅ SÅDANA. OBS! 

 Musik kan frigöra signalsubstansen dopamin i hjärnan. Dopamin är hjärnans eget belöningsmedel och ju mer dopamin som frigörs desto starkare lustkänslor. Då man själv får välja vad man ska lyssna på och när man ska lyssna verkar musiken avslappnande och sänker förekomsten av stresshormonet kortisol. Bara att titta på denna sida kan ge gåshud - bara förväntningen att höra en bra låt kan framkalla rysningar av välbehag.

 

FADER BERGS NEW ORLEANS BAND

Från Göteborg kommer de och spelar musik från jazzens rötter.  Bandet har funnits i cirka 30 år men i den nuvarande konstellationen har de spelat i tio år. Den kvinnliga pianisten Dearly Bergs make startade bandet som då bestod av de båda samt deras söner. Dearly är konsertpianist från början.

Fader Bergs New Orleans Band 

 AMANDA OCH JULIA KOPONEN

Systrarna Koponen från Skövde vann en tävling i kanal5play.se och vinsten var en resa till Paris. Tjejerna gick Music and productions på gymnasiet och har sedan gått en förberedande musikalutbildning. Amanda går idag på treåriga yrkesutbildningen på Permoring Art School i Göteborg. Medan Julia har fått jobb som showartist på Fritidsresor. Det visste man inte när jag tog nedanstående bild på Tibro AIK:s möbelauktion. Hoppas vi får se er i många olika sammanhang i framtiden!

Amanda och Julia Koponen

 

 

 HENRIK LUNDBERG

är före detta basist i rockgruppen Masquerade från Skövde där också Thomas G-son, Tony Johansson

och Maroch MarcoTapani ingick. Tillsammans turnerade de flitigt i bland annat Europa och Japan.

 SLA tib 110218 Ny kontorschef

 

 

YLVA OCH CHRISTIAN

Ylva Albertsson och Christian Karlsson är två medlemmar i gruppen Jämmerfronten.  Men ibland framträder de också som en duo, till exempel på kulturdagen/natten i Jönköping då de kunde höras på café Nyfiket. Trevligt och mysigt men lite för mycket åt  vänsterhållet för mej.  De kan också avlyssnas på youtube.

Kulturdag Jönköping (2)

PETER OLOFSSON

Peter är en singer-songwriter från Jönköping.På stadens kulturdag/natt spelade han på Hoppets torg. Peter har gett ut en skiva för närvarande och finns också på en samlingsskiva. Lyssna gärna på My Space.

Peter Olofsson, Jönköping

 

ROLANDS 

Rolands kommer från Falköping och har spelat sedan 1976. Men den ende medlemmen som är kvar sen starten är Roland Andersson. Orkestern spelar för en mogen publik och får ofta beröm för sitt val av låtar. För att slippa långa resor har bandet valt att inte spela mer än 35 gånger per år. Tankar finns på att göra en skivinspelning. För många år sedan gjorde de en inspelning på kassett men den går inte att få tag på i dag. På bilden ses Niclas Remgård, Lasse Holmberg, Peter Lavén, Anders Holmberg och Roland Andersson som tillsammans bildar Rolands.

Rolands

RED CAPITAL

Red Capital spelar grunge och det är både egna låtar och covers som finns på repertoaren. Medlemmarna i gruppen, som kommer från Tibro, är David F. Törnqvist sång och gitarr, Jacob ÖsterplanÖsterplan trummor och Josef Strand bas. På bilden gör de lite reklam för Fågelviksgymnasiet också.

Red Capital

 

 

 

KARLSSON-BROBERG TRIO

Michael Broberg, Gabriel Karlsson och Christian Karlsson bildade Karlson-Broberg trio från Skövde-Tibro. Trion var i grunden ett visband som spelade flera olika instrument. (Gruppen finns inte längre).Repertoaren innehöll melodier av Cornelius Wreswijk, Fred Åkerström, Bellman, Kjell Höglund med flera. De spelade också 60-talspop, country och Creadence-låtar. Det bör nämnas att Michael Broberg är Europamästare på dragspel. Från en nostalgifest i Balteryd Tibro är den här bilden.

Karlsson-Broberg trio kaffe (1)

LES COPAINS

Michael Broberg och Ingvar Sjökvist från Tibro bildar denna duo vars namn betyder kompisarna på svenska. "Jämför svenskans kumpanerna från latinets cum pane, den man delar brödet med", säger Ingvar. De har en stor repertoar med mycket fransk och rysk musik framförd på olika instrument, bl.a. tre ryska dragspel.

 

Les copains

CAN´T STOP MED STEPHAN BERG

Stephan Berg är känd som låtskrivare åt bl.a. Carola, "Fångad av en stormvind" till exempel. Han skriver också musik till Hjalmars revyer i Örebro och leder "Can´t Stop", en gospelkör med countryinspirerad repertoar. Här framträder de i Tibro på Gäredagen 2011. Stephan bodde sina tre första månader i Tibro. Bilderna visar kören Cant Stop med Stephan i förgrunden på nedersta bilden.

Can´t+sto..

Stephan Berg

 JERRY BERG

Är en musiker från Ambjörby Tranemo som spelat i ett flertal orkestrar, den mest kända var 5 Spader. I dag reser han runt med klädföretaget Jerrys Damkläder som han nu överlåtit till sin son. På modevisningar runt om i landet finns Jerry med och spelar och sjunger. Jerry har gjort flera skivor och de innehåller blandade låtar, också några egna. Bilden är från en modevisning i Tibro folkets park.

Jerry Axelsson

WINTER DAWN

är ett band som spelar melodiös metal och de hör hemma i Töreboda/Mariestad. Anders Dahlén, Robin Lindblad, Johan Uvesten, Henric Johansson, Andreas Lindblad och Simon Lindblad heter killarna i bandet.

Winter Dawn[1]

ANOTHER MIRACLE

Ett punkrockband från Tidaholm. Består av Eddie Tidblom Andersson, Jesper Andersson, Alexander Käll och Jacob Lundberg.

Another Miracle[1]

KAROLINA GRENHOLM

singer-songwriter som kommer från Karlsborg. Hon skriver egna låtar som hon framför själv till eget gitarrackompanjemang. På den här bilden ses Karolina tillsammans med kompisarna Joakim Johansson och Linn Gustafsson. (BILDEN TYVÄRR FÖRSVUNNEN)

 

 

MARIE LENNARTSSON OCH ANNELIE ÖDVALL

Marie har blomsterhandel i Hjo men ibland är hon ute och sjunger tillsammans med Annelie. Här är ett par bilder från Blåbandsgården i Tibro då Marie också gjorde blomsterarrangemang.

SUNE OCH GÄNGET

från Tibro spelar på olika lokala arrangemang och repertoaren består av gamla kända låtar. Den här bilden är från julskyltningssöndagen i Tibro 2010 då snön yrde och lottstånden blåste omkull. Inne på Gallerian spelade Sune och Gänget. Medlemmarna är Roland Lagerstedt, Anders Brissman, Sune Gustafsson och Ulf Pettersson.

MOA OCH HENNES GOA GUBBAR

spelade på en nostalgisk hembygdsfest i Balteryd. En dryg timmas gamla låtar från 50/60-talen och framåt. Moa framträder också "bara" tillsammans med en av de goa gubbarna - Roger Svensson. De kan höras på äldrecentrum, fester och andra tillställningar.

JOHANNES BLOMQVIST

är performance-konstnär från Tibro, numera boende i Luleå. Men sysslar också med musik. Under tio dagar hösten 2010 genomförde han i Tibro ett konstprojekt som just hette "Tio dagar i Tibro". En kväll var "Performance on ice" då Johannes framträdde i ishallen ihop med sångerskan Anna Zander (också f.d. Tibrobo) numera Stockholm samt cellisten Eva Maria Thür från Stockholm. En annan kväll var Johannes på Allégården och hade då med sig bl.a performancekonstnären Katri Shaller USA f.d. Mariestad. Här några bilder:

ANDERS BRISSMAN

är en flitig fiolspelare då Kyrkefalla-Ransbergs folkdanslag uppträder. Han har också spelat i gruppen "Ohövlat" och är en av de ansvariga för den årliga spelmansträffen vid hembygdsgården i Balteryd Tibro.

 

JOHANNA PETTERSSON OCH TIMOTEIJ

En av medlemmarna i Timoteij är Tibrotjejen Johanna Pettersson. De tävlar i melodifestivalen i Göteborg den 20 februari med låten "Kom" som skrivits av Karl och Gustav Eurén samt Niklas Arn. Det är en låt om sommarkärlek och att ta vara på chanserna. Timoteij består av fyra tjejer som alla går på "Music and production" i Skara. Förutom Johanna är det Cecilia Kallin, Bodil Bergström och Elina Thorsell. Gruppen spelar pop på svenska och det ska vara mycket sommarfeeling över det hela, säger Johanna. Då den här sidan har Tibroanknytning skriver jag lite mer om Johanna. Hon har sjungit så länge hon kan minnas, började spela fiol då hon gick i trean och har sedan också lagt till gitarr och piano. I Timoteij är det fiolen och sången som används. Johanna var även Tibros lucia 2006.

DÄ´GÅR RUNT - TIBROREVYN 2009

FLITIG TEXTFÖRFATTARE

Över tvåtusen låttexter har Tibrokillen Mikael Cederborg skrivit. Tvåhundra av dessa är tonsatta och flera finns utgivna på skivor och kassetter. Mora-sångerskan Anna-Lena Olmås har sjungit in några varav ett par legat på Siljanstoppen på radio Siljan, "Glöm inte bort att köpa blommor" och "Du är något att hålla i när åskan går". Gotlänningen Bo Lickander (Country-Bo) framför en annan låt av Mikael, "Visby rosornas stad", skriven ihop med Lars E. Carlsson. På en cd med Country-Bo har Mikael hela sex låtar med, bland andra "Visby - rosornas stad" och en hyllningslåt till Alf Robertson. http://www.123minsida.se/BOL Just nu, (början av 2011) ligger Mikael på den översta halvan av "Dansktoppen", danska radions topplista. Det är med låten "I våran småbåtshamn".

SIMON ÖST

är son till sångaren Carl Öst och bor i föräldrahemmet i Edsbyn. Då och då besöker han Tibro och den andra lördagen i februari 2010 spelade han på Candela second hand tillsammans med Ingegerd Rapp. Hör dem här nedan i "Ovan där".

THE ROYAL ACES

Rockabillygruppen The Royal Aces bildades i augusti 2009. De spelar för närvarande mest covers men skriver också egna låtar. På den skiva som planeras blir det 17 egna låtar, lovar de. Gruppen kommer snart att bli husband till Road Masters i Lidköping. Medlemmar i bandet är Hampus Frölin och Fredrik Hirvioja, Tibro, Robin Hagenfeldt, Skövde och Mikael Andersson, Lundsbrunn. (F.d. Tibro). (Sedan denna bild togs har Hampus och Mikael lämnat bandet och tre nya medlemmar har tillkommit).

SUZANNE WINBORG

sjunger country och medverkar i Elvis-shower i Lidköping. Bilden är från en Elvisafton i Tibro då Suzanne sjöng countrylåtar.

KENNETHS ORKESTER

kommer från Falköping och hette tidigare Henrys, då med bland andra Tibrobon Henry Hedström. I dag består orkestern av Kenneth Pettersson, Håkan Ljungkvist och Tillbjörn Persson. Kenneth och Håkan är kvar sen tiden med Henrys och de har också spelat med Cool Candys. Mogendans står på repertoaren och de spelar på motions-och PRO-danser. Bilderna är från trivseldansen i Tibroparken januari 2010.

VÄRLDSBERÖMD KÖR

Hjo kyrkas ungdomskör under Mats Bertilssons ledning har vunnit flera fina utmärkelser, bland annat vid körolympiaderna i Linz och Bremen. 2005 utsågs de till "Årets kör" och fick då göra en skivinspelning. Cd:n"Salve Regina" innehåller både äldre och nyare körmusik och har fått fina recensioner såväl i Sverige som utomlands. På bilden Mats med dottern Hanna efter en konsert med Bachkantater i Skara domkyrka oktober 2008.

GRÄVLINGS

Skaraborgs bästa rockgrupp är naturligtvis Grävlings som gett ut två cd -skivor - "Grytbitar" och "Grytrock". På omslagen finns fina och roliga teckningar av Gunnar Sandberg som också hade hand om gruppens fanclub. Det är dock inte troligt att denna är igång för närvarande. Grävlings gryt på webben: www.gravlings.se På senare tid har man bytt en del medlemmar. Grävlings idag, 2011, består av Fredrik "Frippe" Hermansson, Ulf Nilsson, Göran "Grävling" Andersson, Mikael Broberg, Gabriel Karlsson. Närmast i bild är Mats Pihlman och Roland Johansson.

WALLONERNA

Ett gammalt Tibroband som på senare år börjat återuppstå lite då och då. Två LP-skivor har de spelat in, men det var länge sedan, så de går nog bara att hitta i affärer med begagnade skivor eller loppmarknader och liknande.

HORSE HILL BAND

Ett rock-och popband från Tibro som spelat ihop i fem år. Mest på privata fester. Varje år spelar bandet på en sommarfest utanför Tidan och i höst framträder de på en pubafton i Tibroparken. Horse Hill Band är ett äkta garageband då alla träningar sker i ett garage. Tips: Håll utkik efter gruppens första cd - när och om den kommer!

LEIF LUNDBERG

var för länge sedan musiklärare i Tibro och mångårig körledare i Tibro missionskyrka. Under 2008 återkom Leif till Tibro för att spela in en cd med kören Mixturen. "Ögon som mötas" är titeln och på www.life-music.se kan du höra smakprov från skivan. Den 20 september 2009 kom ännu en ny cd, den innehåller psalmer i instrumentalversioner. Mixturen medverkar på "Blott en dag". Smakprov: se ovan.

VILDMINKARNA

Detta är en grupp från Frösve-Stöpen plus en medlem från Tibro. De spelar gamla, kända och mindre kända låtar. Vildminkarna är flitiga med framträdamden hos föreningar, på äldreboenden med flera platser.

JOHNNY DUVERT

Johnny blev känd efter sin medverkan i "Sikta mot stjärnorna" och har sedan dess synts i TV vid ett flertal tillfällen. Han reser just nu (2009) runt i landet med ett program kallat "A tribute to Roy Orbison" och då han var i Tibro hade han plockat samman ett band med lokala musiker. Bland annat ingick två av medlemmarna i Vallonerna (se ovan) vilka tyvärr inte syns på nedanstående bild. Johnny Duvert låter nästan exakt som Roy Orbison. Och ni som inte hört honom måste bara göra det! www.statist.com/cv?11eb68671af

THE RED WING BAND

medverkade på Tibro jazzfestival den 22 augusti 2009 och spelade på Ingelsby gård. I bandet ingår bland andra klarinettisten Brian Carrick och vokalisten Eva-Karin Andersson.

 

 SORRY FOR LAST NIGHT

består av Sara Widbom från Hjo och Fredde Kelevra från Skara. Denna duo har varit i final i Ung Kultur Möts (UKM) i Mölndal. Lyssna till dem på www.myspace.com/sorryforlastnight

BESÖK MARIESTADS MUSIKARKIV

Cantus Durus. Här finns allt man kan önska sig om man letar efter noter. På Kungsgårdsvägen 5 i Mariestad har Karl-Erik Ericsson 600 hyllmeter med noter innehållande all slags musik. Gå in på www.freewebs.com/mariestadsmusikarkiv så får ni veta mer och kan även titta på bilder från arkivet.

GRAHN & COMPANI

är en durspelsgrupp där medlemmarna skiftar väldigt. Den här gången (bilden) var det dessa sex musikanter som underhöll på Kyrkbacken hos keramiker Jan-Åke Andersson. Denne öppnade sin japanska amaganaugn och plockade ut många fina saker.

BO FRID

Bo Frid bor i Korsberga utanför Hjo och framträder ofta tillsammans med sin fru Tina och deras två flickor. Han har bl.a. medverkat i flera operetter och musikaler och är också känd för ett program från musikalen "Kristina från Duvemåla". Bo kan även höras i ett Thore Skogman-program och tillsammans med familjen på senaste cd:n "Mitt i livet". Sommaren 2009 har han lett allsång på Ruders egendom utanför Tibro där denna bild är tagen.

WE

Det här bandet fanns på 80-talet i Tibro. Med hjälp av Centerns ungdomsförbund (CUF) tog man fram en singel där a-sidan var "Jag ska dansa" av Christer Axelsson, en av medlemmarna i gruppen. Dan Kaminsky och Tomas Lindström hette två av de övriga medlemmarna. Dan jobbar idag på radio Skaraborg och Tomas har sedan den här tiden bl.a. hunnit med att vara teaterdirektör på Snickarteatern i Tibro.

FREDRIK SIXTEN

Är född i Skövde. Gick musiklinjen vid Skara stifts folkhögskola i Hjo i början av 1980-talet. I dag är Fredrik en känd tonsättare som ofta hörs i radio och TV. Bor i Härnösand där han jobbar som domkyrkoorganist. Nu är han aktuell med ett stycke för kör och slagverk tillsammans med författaren Maria Küchen. Verket uruppförs i april 2011 i Davis Symphoni Hall i San Fransisco. Läs mer om Fredrik Sixten på http://www.fredriksixten.se där ni också kan lyssna till flera av hans verk.

MARIESTADS DRAGSPELSKLUBB

består av ett gäng glada musikanter som spelar ett flertal instrument förutom dragspel. Här är några bilder från ett framträdande med Blåbandsföreningen i Tibro.

LADYFISH

är en grupp från Tibro och Mölltorp som spelar egna låtar av popkaraktär.